"Emeklilik hakkı geriye dönük değiştirildiği için milyonlarca kişi mağdur edilmiştir"

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 'AKP'ye rağmen EYT Kanunu çıkarılabilir' dedi.

  • 806
&quotEmeklilik hakkı geriye dönük değiştirildiği için milyonlarca kişi mağdur edilmiştir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Hasan Baltacı, “Kastamonu’da EYT mağduru sayısı aynı ölçekteki diğer illere göre çok daha yüksek” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, kanayan bir yaraya dönüşen ve parti olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdıkları emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaşların mağduriyetinin muhalefet partilerinin desteğiyle giderilebileceğini söyledi.

CHP olarak hazırladıkları kanun teklifi Meclis gündemine geldiğinde muhalefet partilerinin AKP’ye rağmen bu kanunu çıkarabileceğini dikkat çeken ve CHP Grup Başkan vekillerinin söz konusu kanun teklifinin görüşülmesi için ilgili komisyonu toplantıya çağırdığını hatırlatan Hasan Baltacı, sürekli göç veren Kastamonu’da EYT mağduru sayısının ise aynı ölçekteki diğer illere göre çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Meclis’te bu sorunun çözümü için mücadele edeceklerinin bilinmesini isteyen Milletvekili Hasan Baltacı konuyla ilgili şunları söyledi;

"Emeklilik hakkı geriye dönük değiştirildiği için milyonlarca kişi mağdur edilmiştir"
 “İlk işe başlama tarihinde hangi şartlarda emekli olacağını bilen sigortalının, emeklilik hakları geriye dönük olarak değiştirildiği için milyonlarca kişi mağdur edilmiştir. Sisteme girdikten sonra emeklilik şartlarının sigortalının aleyhine değiştirilmesi, çalışma hayatında ciddi bir toplumsal sorun oluşturmuştur. Bilindiği üzere, Anayasamızın 5 inci maddesinin, devletin ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak, insanımızın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak gibi önemli bir yükümlülüğü vardır.  Bu yükümlülüğü yerine getirmek için; 08.09.1999 öncesinde sigortalı olmuş kadın ve erkeklerin; 18 yaşından sonra kadınların 20 yıl 5000 gün, erkeklerin 25 yıl 5000 gün primlerini tamamlaması şartıyla, emekli olacakları tarihte kendilerine tam aylığı hak edecek şekilde emeklilik işlemleri yapılmalıdır.”

"Kastamonu’da EYT mağduru aynı ölçekteki diğer illere göre çok daha yüksek"
“Her geçen yıl göç veren Kastamonu’da EYT mağduru sayısı aynı ölçekteki diğer illere göre çok daha yüksektir. İnsanca yaşayabilecekleri koşullar uğruna metropol şehirler başta olmak üzere diğer şehirlere göç etmek zorunda kalan binlerce Kastamonulu dan çoğu EYT mağdurudur.”

"AKP’ye rağmen bu kanun muhalefetteki diğer partilerin desteğiyle çıkarılabilir"
“Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan son açıklamada böyle bir yasanın sarayın gündeminde olmadığı ifade edilmiştir. Bilindiği gibi AKP dışındaki muhalefet partileri TBMM’de çoğunluğu elinde bulundurmaktadır. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi Meclis gündemine geldiğinde, AKP’ye rağmen çıkarılabilir. Partimiz Grup Başkan vekilleri kanun teklifinin görüşülmesi için ilgili komisyonu da toplantıya çağırmıştır. 45 gün içinde komisyonda konu ele alınmaz ise teklif doğrudan Meclis gündemine gelebilir. Teklif geldiğinde, AKP dışındaki siyasi partilerin samimiyeti görülmüş olacak. CHP olarak bu konunun bir an önce mecliste gündeme getirilmesini ve sorunun çözülmesini talep ediyoruz. Bu kanun teklifimizin yasalaşması durumunda, emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşımızın maruz kaldığı ayrımcılık, adaletsizlik ve hukuksuzluk ortadan kaldırılmış olacaktır.