"Eskitilmiş Kılıç" Görücüye Çıkıyor

Osmanlı Devleti'nin en çok tartışılan padişahı Sultan II. Abdulhamit Han'ın hayatını konu alan tiyatro oyunu 'Eskitilmiş Kılıç' bugün sahne alıyor.

  • 684
&quotEskitilmiş Kılıç" Görücüye Çıkıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Belediyesi ve Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) katkılarıyla Kuzeykent Belediye Konferans ve Tiyatro Salonu’nda gösterime girecek olan tiyatro oyunu ‘Eskitilmiş Kılıç’ın ilk gösterimi bugün saat 15:00’da öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilecek.

İki perde halinde tiyatro severlerin beğenisine sunulacak oyunun ikinci gösterimi ise saat 19:00’da tüm Kastamonululara açık olacak.

Senaryosunu Mustafa Akif Ekşi’nin yazdığı oyunda Abdulhamit Han döneminde cereyan eden ve tarihe mal olmuş bazı siyasi gelişmelerin perde arkası titizlikle ele alınıyor. Ayrıca oyunda Jön Türkler, 93 Harbi, İngiliz Gizli Teşkilatlarının Osmanlı Devleti üzerindeki stratejileri, bomba olayı, Filistin meselesi ve sürgün edilmesi gibi meseleler ele alınarak Sultan Abdulhamit Han’ın bilinenin aksine farklı bir yapıya sahip olduğu anlatılıyor.

‘GENÇLİK OLARAK VEBALDEN KURTULMAK ÜZERE YOLA ÇIKTIK’

Necip Fazıl Kısakürek, Kadir Mısıroğlu, Mustafa Armağan, Mustafa Turan gibi tarihçi ve yazarlara ait onlarca kaynaktan beslendiklerini dile getiren senarist Ekşi; “ Gençlik olarak vebalden kurtulmak üzere yola çıktığımızın altını çizerek, tüm kaygılardan uzak bir şekilde yolumuza devam ettiğimizi belirtmek isterim. Günümüz gençliği olarak yıllardır bize anlatılan tarihi, gerçeklermiş gibi önümüze sunulan yanlışları tek tek araştırarak gerçekleri ortaya koyma gayretindeyiz. Gaye ve amacımızın zaman içerisinde kanıtlanacağını ve maksadımızın açık ve net bir şekilde görüleceğini biliyoruz” dedi. Ayrıca Ekşi, ‘Eskitilmiş Kılıç’ adlı tiyatro oyununun Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu ve Yavuz Selim Osmanoğlu başta olmak üzere hanedan mensupları tarafından da takdirle karşılandığını ve desteklendiğini sözlerinde belirtti. Ayrıca Kastamonu Kuzeykent Belediye Konferans ve Tiyatro Salonu’nda sahnelenecek oyuna Şehzade Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu’nun da katılacağı TÜGVA Genel Başkanı İsmail Emanet tarafından belirtildi.

‘GEÇMİŞİNDEN HABERDAR OLMAYAN NESİLLER GELECEĞE SAĞLAM BAKAMAZLAR’

Kastamonu Kuzeykent Belediye Konferans ve Tiyatro Salonu’nda bugün sahnelenecek tiyatro oyunu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, yönetime geldikleri ilk günden itibaren kültürel faaliyetlere büyük önem verdiklerini ve bu bağlamda gerçekleştirilen kültür etkinliklerine bir yenisini daha eklediklerini ifade etti. Tarihi gerçeklere ışık tutması açısından önemli bir tiyatro oyununu Kastamonu’da sergilemenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Babaş; “Ülke olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Gerçekleştirilen bölücü faaliyetlerle birlikte milli bilincimiz yok edilmeye ve milletimizin en büyük mirası olan birliktelik duygusu köreltilmeye çalışılıyor. Milli birlik ve beraberliğimize sekte vurulmaya çalışılan bu günlerde geçmişimize ışık tutan, tarihimizi bize tüm gerçekleri ile birlikte bir kez daha sunan bu tiyatro oyununu Kastamonulu hemşerilerimizin beğenisine sunmaktan dolayı son derece gururluyuz” dedi. Tüm Kastamonulu gençlerin sahnelenecek bu tiyatro oyununu milli bilince sahip çıkmak açısından izlemelerinin önemine vurgu yapan Babaş; “Sadece gençlerimizin değil milli bilinç duygusu gelişmiş tüm Kastamonulu hemşerilerimizin bu oyunu seyretmeleri gerekiyor. Çünkü geçmişinden haberdar olmayan nesiller geleceğe sağlam bakamazlar” diye konuştu. Ayrıca Babaş, bu tarz kültürel faaliyetleri gerçekleştirmek üzere Kastamonu’ya kazandırdıkları Kuzeykent Belediye Konferans ve Tiyatro Salonu için de değerlendirmede bulunarak, çok güzel ve kullanışlı bir tesisi Kastamonuluların hizmetine sunduklarını söyledi.