"İktidar, esnafa 40 gün bakamadı"

CHP Kastamonu Milletvekili Baltacı, Kastamonu'da son 19 ayda toplam 932 şirket, gerçek kişi ticaret işletmesi ve esnafın kapısına kilit vurduğunu açıkladı.

  • 664
"İktidar, esnafa 40 gün bakamadı"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

40 yıldır devlete vergi veren esnafa, iktidarın kırk gün bakamadığını söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, açıklanan paketlerin borcu borçla kapatmaktan başka seçenek sunmadığını kaydetti.

Kiralık ve satılık levhalarının asıldığı birçok küçük işletmeye artık hemen her cadde ve sokak arasında rastlandığını işaret eden Milletvekili Hasan Baltacı, borç silme ve ihtiyaç dâhilinde esnafa koşulsuz nakit hibe desteği sağlanması gerektiğini belirtti.

DEVLETE 40 YILDIR VERGİ VEREN ESNAFA, 40 GÜN BAKAMADILAR

Türkiye’de 2018 yılıyla birlikte derinleşmeye başlayan ekonomik krizin pandemi süreciyle birlikte Kastamonu’da özellikle küçük esnafı perişan ettiğini, nefessiz bıraktığını belirten Milletvekili Hasan Baltacı; “Kastamonu’da son 19 ayda toplam 932 şirket, gerçek kişi ticaret işletmesi ve esnaf kapısına kilit vurmuş. İşyerleri birer birer kapanıyor. Kiralık ve satılık levhalarının asıldığı birçok küçük işletmeyi hemen her cadde ve sokak arasında görür olduk. Zorunlu olarak kapatılan ve açılsa da eski müşterisine kavuşamayan esnaf, maalesef ki uzun bir süredir birikimleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Ancak artık birikimlerinin yanında güçlerinin de tükendiğini görüyoruz.  İktidar ise bu durumu izliyor. Destek paketi açıklanıyor ama içinde borcun yeniden borçlanılarak kapatılmasından başka bir seçenek yok. Biz salgının tespit edilmesiyle birlikte bugünlere işaret ettik ve stopaj kaldırılsın dedik. İktidar aylar sonra bizim dediğimize geldi ancak stopaj vergisini yarıya ancak çekti. Yeterli mi? Yeterli değil. Ekonomimizin en temel yapıtaşı olan esnaflarımız, günlerce tek fiş kesemeden kepenk indirdi. Bir kısmı kirasını ödeyemedi. Kırk yıldır bu devlete vergi ödeyen esnafa bu iktidar kırk gün bakamadı. Bugün esnaflarımız, bankalardan kredi kullanarak günü kurtarma derdine düşmüş durumda. Gün geçtikçe artan bu iş yeri kapatmaların tahribatı büyümeden bu kötü gidişata acilen el atılmalı ve kapsamlı bir esnaf destek paketi hazırlanmalıdır. Bu paket kredi teşviki ve borç erteleme mantığıyla pansuman niteliğinde değil, doğrudan borç silme ve ihtiyaç dâhilinde esnafımıza koşulsuz nakit hibe desteği sunmalıdır. Esnafımıza sicil affı getirilmelidir. Stopaj vergisi tamamen kaldırılmalıdır. Esnafımıza sosyal güvenlik primleri, elektrik ve doğal gaz faturalarında muhakkak somut katkı sunulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SİCİLİ BOZULAN ESNAF KREDİYE ULAŞMAK İÇİN YENİ İŞLETME KURUYOR

Yeni şirket ve işletmelerinin büyük bir bölümünün, borcunu ödeyemediği için sicili bozulan esnaf tarafından krediye ulaşmak, varlığını devam ettirebilmek için yakınları üzerine kurulduğuna dikkat çeken Milletvekili Baltacı; “Biz bu tabloyu gündeme getirdiğimizde iktidar temsilcileri hemen açılan şirket ve işyeri sayısına dikkat çekiyor. ‘Bu kadar işyeri kapanmış ama bu kadar işyeri açılmış’ diyor. Esnaf itildiği borç batağından kurtulmak için krediye ihtiyaç duyuyor ama sicil affı getirilmediği için o krediye de ulaşamıyor. Ya eşinin, ya babasının, ya yakın bir tanıdığının üzerine yeni bir şirket, işletme kurup krediye ulaşmaya çalışıyor. Elbette iş hayatına başlayan yeni işletmeler vardır olacaktır ama açılan yeni işletmelerin çok büyük bir bölümü maalesef yaşanan ekonomik darboğazdan çıkmanın bir yolu olarak açılıyor.” diye konuştu.

KAPANAN ŞİRKET VE İŞYERİ SAYISI:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin verilerine göre;
Kastamonu’da 2019 yılında 96 şirket ve gerçek kişi ticaret işletmesi faaliyetine son vermiştir.
Kastamonu’da 2020 yılının ilk 6 ayında 41 şirket ve gerçek kişi ticaret işletmesi faaliyetine son vermiştir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin verilerine göre;
Kastamonu ilinde 2019 yılında özel sektör bazında; 531 işyeri kapanmıştır.
Kastamonu ilinde 2020 yılının ilk 7 ayında özel sektör bazında; 264 işyeri kapanmıştır.

Buna göre;
Kastamonu’da son 19 ayda toplam 932 şirket, gerçek kişi ticaret işletmesi ve esnaf kapanmıştır.