"Kastamonu'da bir tane kokartlı turizm rehberi var"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulundaki görüşmelerinde Kastamonu'da sadece kokartlı 1 turizm rehberi olmasına değindi. 

  • 1027
&quotKastamonu'da bir tane kokartlı turizm rehberi var"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanun teklifinin yasalaşması durumunda Sayıştay denetimine, Kamu İhale Kanununa ve genel hukuka tabi olmayacak devasa bir fon kurulacağını belirten Milletvekili Baltacı, fonun kasasının ise otellerden, bakanlık belgeli restoran ve eğlence yerlerinden, deniz turizmi yapan teknelerden karına bakmaksızın cirosundan yüzde 1 pay alarak dolduracağını kaydetti.

"TANITIRKEN NE ANLATACAKSINIZ?"

Kurulması amaçlanan ajansın birilerine rant, birilerine iş birilerine koltuk vermeyi amaçladığını belirten Milletvekili Baltacı, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi üzerine söz almış bulunuyorum, yüce Meclis’i saygıyla selamlıyorum. Bu kanunla birlikte yeni bir ajans kuruyoruz. Yeni bir fon oluşturuyoruz. Bu fona da para toplayacağız. Bu kanunda belirtildiği üzere Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı adı altında oluşturulacak fona otellerden, bakanlık belgeli restoran ve eğlence yerlerinden, deniz turizmi yapan teknelerden karına bakmaksızın cirosunun yüzde 1’i kadar para alacağız, fonun kasasını dolduracağız. Ne yapacak bu fon istediğine destek olacak, istediği yere kaynak aktaracak. Bir ülkenin en önemli değeri demokrasidir. Bir ülkenin en önemli değeri ifade özgürlüğüdür, hukukun üstünlüğüdür. Kadınlara ve çocuklara verdiği değerdir. Onların yaşam standardıdır. Bir ülkenin doğaya, çevreye, tarihe ve kültüre gösterdiği saygıdır. Bu kanunu önümüze getiren bakanlık yetkililerine sormak istiyorum. Bu fonda biriken parayla Türkiye’yi tanıtacaksınız. Ne diyeceksiniz? Barış gelini olarak bilinen İtalyan kadın sanatçı Pippa Bacca ülkemize geldiğinde tecavüz edilip öldürüldü mü diyeceksiniz? Amerikalı kadın turist Sera, İstanbul’un göbeğinde kafası taşla ezilerek öldürüldü mü diyeceksiniz? Nevşehir’e gelen Japon öğrenci bıçaklanarak öldürüldü mü diyeceksiniz? Ya da Okluk Koyu’na 300 odalı saray yaptık, ormanı katlettik mi diyeceksiniz? Yassıadayı nasıl dümdüz ettiğinizi mi anlatacaksınız? Yurt dışındaki ülkeler Türkiye’ye gelen vatandaşlarına sürekli uyarı yapıyorlar, ‘Cumhurbaşkanını eleştirmeyin’ diye. Buraya gelen turistlere Cumhurbaşkanını eleştirirseniz 10 yılda 200 tane hapis hane yaptırdık, onları size gezdiririz mi diyeceksiniz? Gazeteciler, milletvekilleri hapishanelerde yatmaya doyamadı mı diyeceksiniz? Ya da yurtdışından gelen gazetecileri işimize gelmediğinde rehin alabiliyoruz, bunu mu söyleyeceksiniz? Kadın cinayetlerini, çocuk istismarını engelleyemedik. Bizim dönemimizde kat ve kat arttı. Bunu mu diyeceksiniz?” dedi.

"KASTAMONU’DA BİR TANE KOKARTLI TURİZM REHBERİ VAR"

Bin 400’ü aşkın tescilli eser, sınırları içinde iki Milli Parkı olan Kastamonu’da sadece kokartlı bir rehber olduğunu da Meclis kürsüsünden dile getiren Milletvekili Baltacı, “12 bin yıllık Hasankeyf’i, diğer adı Hüsnükeyf yani kartal yuvası. Bu kartal yuvasını sulara gömdük mü diyeceksiniz? Dünyanın ilk beyin ameliyatı yapılan Allianoi Antik Kenti, bizim dönemimizde sular altında mı kaldı diyeceksiniz? Ne diyeceksiniz Zeugma’yı neden kurtarmadığınızı mı anlatacaksınız? Kapadokya’ya nasıl AVM yaptığınız mı anlatacaksınız? Ya da ben kendi şehrimden örnek vereyim Kastamonu’dan. Bin 400 tane tescilli eser var. Sınırları içinde iki Milli Park bulunuyor. Ama bir tane kokartlı turizm rehberi var. Bunu mu anlatacaksınız?  Değerli arkadaşlar ormanlarımızı, kıyılarımızı nasıl yağmaladığınızı mı anlatacaksınız? Şimdi bu yasa ile birlikte 17 bin otelde, binlerce tekneden, yüzlerce eğlence merkezinden para toplayacağız. Ajansın fonunu oluşturacağız. İstediğiniz yere kaynak aktarabileceksiniz, istediğiniz yere destek olabileceksiniz. Ama bu ajans Sayıştay denetiminden muaf olacak” diye konuştu.

"DEMOKRASİ DEMEK, DENETİM DEMEKTİR"

İktidarın kurulan fonları amaçları dışında kullandığına da konuşmasında değinen Milletvekili Hasan Baltacı, “ilk kez fon oluşturmuyoruz. İşsizlik Fonu oluşturduk. Orada toplanan paraları bankaları kurtarmaya aktardınız. Savunma Sanayini Destekleme Fonu’nda ki paralar nerede? Öfkeli gençlere maaş olarak gitti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki paralar nerede? Lüks otellerde harcandı, limuzin kiralama şirketlerine gitti. Özelleştirme Fonu’nda ki paralar nerede? Seçim bütçesi olarak kullandınız. Varlık Fonu’ndan kim hesap sorabiliyor? Ne olduğunu bilmiyoruz. Değerli arkadaşlar Sayıştay denetiminden muaf olmak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisidir. Kar etse de, zarar etse de ben gelir yüzde 1’i alırım, eğer yüzde 1’i almazsam Vergi Kanununa tabisin demek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu parayı toplayacağınız insanlar Vergi Kanunu’na tabi olacak, siz hiçbir kanuna tabi olmayacaksınız.  Demokrasi demek, denetim demektir. Bu kanunun özeti şudur. Bir, birilerine rant sağlayacaksınız. İki, birilerine iş sağlayacaksınız. Üç, yerel yönetimleri kaybettiniz, birilerine koltuk sağlayacaksınız. Bu yasa bu haliyle ülkeye yarar getiremeyecektir” ifadelerini kullandı.