Sadece 30 Dakikayla Kanser Riskini Azaltın

Haftanın 5 günü en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmanın sağlığın korunması, kalp hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olduğu bildirildi.

  • 355
Sadece 30 Dakikayla Kanser Riskini Azaltın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizliklik ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörlerinin ortadan kaldırılarak; kalp hastalıklarının, inmelerin, diyabet hastalıklarının yüzde 80’nini ve kanserlerin üçte birinden fazlasının önlenebildiğini belirtti.

Yapılan bilimsel araştırmaların, haftanın 5 günü en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmasının sağlığın korunması, kalp hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri gibi hastalıkların riskini azaltmak için yeterli olabileceğini gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, fiziksel aktivitenin, metabolik hastalıkların önlenmesinin yanında depresyon ve kaygı bozukluğunun azaltılması, stresle başa çıkabilme yeteneğinin geliştirilmesi gibi kişilerin ruh sağlığına yararları da bulunduğuna dikkat çekti.

Fiziksel aktivite aynı zamanda yaşlanmayı geciktirip, metabolizmayı güçlendirdiğine işaret eden uzmanlar, Türkiye’de yaşayanların yüzde 72’si düzenli hareket yapmadığını ve fiziksel hareketsizliğin yılda yaklaşık 3.2 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı de bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmak yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılmasını teşvik etmek amacıyla "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" uyguluyor. Bu kapsamda Adana Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin koordinasyonuyla yürüyüş etkinliği düzenlendi.

Sabancı Merkez Camii’nde başlayan yürüyüşe, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çağlar Çıtak, Adana Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı başkanlar, kamuya bağlı hastane yöneticileri, çok sayıda sağlık personeli ve vatandaş katıldı.

Yürüyüş boyunca ellerinde sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle ilgili dövizler taşıyan sağlık personellerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.