Aşırı şişmanlara balon uygulaması

Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde aşırı şişmanlara ameliyatsız balon uygulaması yapılıyor.

  • 1087
Aşırı şişmanlara balon uygulaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan diyetler, egzersizler ve kullanılan ilaçlarla zayıflamak her zaman istenilen sonucu vermeyebiliyor. Bu nedenle mideye yerleştirilen ve aşırı şişmanlığa çözüm getiren yöntemlerden biri olan mide balonu uygulaması artık Dörtyol Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde de yapılabiliyor. Devlet Hastanesi Genel Cerrahi uzmanları Op. Dr. Mahmut Öncü ve Op. Dr Doğan Erkal uzun zamandır uygulanan endoskopi-kolonoskopi (mide ve kalın barsalların görüntülenmesi), kapalı safra kesesi ameliyatı (laparoskopik kolesistektomi), kapalı mide fıtıgı ameliyatı (laparoskopik Nissan fundiplikasyonu) ve guatr ameliyatlarına ek olarak aşırı şişmanlık (obezite) için ameliyatsız mideye balon yerleştirilmesi ve mideye beslenme tüpü yerleştirilmesi (perkutan endoskopik gastrostomi) uygulamasına başladıklarını ifade ettiler.

Op. Dr. Mahmut Öncü ve Op. Dr. Doğan Erkal uygulama ile ilgili şu bilgileri verdiler: "Balon, ameliyata gerek duymadan endoskopi yardımı ile ağız yoluyla yemek borusundan geçirilerek, endoskopik olarak gözle görülerek mide içine yerleştiriliyor. İşlem tamamen kansız ve hafif bir anestezi altında gerçekleştiriliyor. Hastanın entübe edilmesi, yani nefes borusuna tüp yerleştirilmesi gerekmiyor."

Balonun yararları ise şöyle sıralanıyor: "Şişmanlığın yardımcı tedavisinde kullanılır. Şişmanlığa bağlı başka hastalık risklerini (Diyabet, damar hastalıkları, eklem hastalıkları gibi..) önemli ölçüde azaltması açısından hastaya büyük yarar sağlar. Kilo kaybına ve kaybedilen kiloların korunmasına yardım eder. Balon çıkartıldıktan sonra şişman kişinin kilo kaybının bir diyet programıyla devam etmesi sağlanmalıdır. Balon midenin içinde altı ay süre ile kalır. Gerekli sürenin sonunda balon mideden yine ameliyatsız bir şekilde endoskopik olarak çıkartılır. Bu yöntem, şişman kişinin altı ay içinde yüzde 20-25 civarında kilo kaybetmesini sağlar. Ayda en az 2 -4, 6 ayda ise 15-25 kilo kaybı sağlanabilmektedir. Diyet ve egzersiz programlarının düzenli uygulanması ile 30-40 kiloya kadar kayıp beklenebilir. Balon uygulanacak hastaların uyumlu kişiler olması, tedavinin başarılı olması bakımından önemli bir koşuldur. Hasta yeme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirme konusunda istekli ve kararlı olmalıdır."