Diyetisyen Yıldıran: 'Kurban etini kızartmayın, haşlayın'

Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Diyetisyeni İrem Yıldıran, kurban etinin kızartılmaması gerektiğini belirterek, haşlanarak yenmesinin daha uygun olacağını kaydetti.

  • 1115
Diyetisyen Yıldıran: 'Kurban etini kızartmayın, haşlayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dini bayramlardan birisi olan Kurban Bayramı’na yaklaşıldığını söyleyen Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Diyetisyen İrem Yıldıran, “Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve bayramlarda geleneksel olan tatlı ve hamur işi tüketimi de artmakta olup sağlıklı beslenmeden uzak, kolesterol ve doymuş yağdan yüksek bir beslenme ortaya çıkıyor” dedi.

Kurban etlerinin pişirilmesinde ve saklanmasında dikkat etmemiz gereken hususlara açıklık getiren Diyetisyen Yıldıran, “Etin pişirilmesinde ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Kızartma veya kavurma gibi işlemler mide asidini arttırarak mide problemi yaşanmasına neden olurken, kırmızı et veya böbrek gibi sakatatlardan yapılan kavurmalar kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmediği takdirde, kan şekerinin veya tansiyonun yükselmesine neden olmaktadırlar. Etle yapılan yemeklere yağ eklenmemeli, kendi yağı ile pişirilmelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Bayram süresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmelidir. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli. Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveler ve ya sütlü tatlılar tercih edilebilir. Bu bayram tatilinde fiziksel aktivitenize dikkat etmelisiniz. Bayramda aldığımız fazla enerjiyi yakmak için tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz” diye konuştu.