Kadınların idrar kaçırması yaşlanmanın sonucu değil

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, idrar kaçırma olayının kadınların rahatlıkla konuşamadığı bir durum olduğunu belirtti,

  • 586
Kadınların idrar kaçırması yaşlanmanın sonucu değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, idrar kaçırma olayının kadınların rahatlıkla konuşamadığı bir durum olduğunu belirterek, “Bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlayacak, sosyal ilişkileri etkileyecek kadar şiddetli olarak da kendini gösterir. Kadınlardaki idrar kaçırmasının yaşlanmanın da sonucu değil” dedi.

Kadınlarda idrar kaçırma tipleri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, şu bilgileri verdi; “Kişinin kontrolü dışında, ani ve istemsiz olarak idrarın tutulamaması durumu idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda yaklaşık yüzde 15-20 oranında gözlenen idrar kaçırma şikayeti, tedavi edilebilir bir problemdir. İdrar kaçırma bütün yaş grubundaki kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Ancak kesinlikle yaşlanma sürecinin normal bir sonucu değildir.”

İdrar kaçırma probleminin nasıl belirti verdiğini de aktaran Dr. Mustafa Taş, şunları anlattı; “İdrar kaçırmanın yaşandığı anlar şöyledir. Gülerken, öksürürken veya hapşırırken. Yürüme ve eğersiz sırasında. Ağır bir eşya kaldırıldığı anda. Oturur ya da yatar durumda ayağa kalktığınızda idrar kaçırılabilir. Bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum nedeniyle ped kullanmak zorunda olanlar var. İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişememe. Tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılma. Bu durumlarda probleminizden kurtulmanıza yardımcı olması için ilgili bir uzmana başvurmalıdır.”

Dr. Mustafa Taş, kadınlardaki idrar kaçırma tipleri hakkında da şu bilgileri verdi; Stres tipi idrar kaçırma; Ani hareketlerle, örneğin gülerken, öksürürken, hapşırırken, yürürken, egzersiz yaparken istemsiz idrar kaçırmadır. Kadınlardaki idrar kaçırmanın en sık görülen nedenidir. Sıkışma tipi idrar kaçırma; Ani, acil ve şiddetli bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiği anda tuvalete yetişemeden idrar kaçırma problemleri bu tipe girer. Karışık tipi idrar kaçırma; Stres ve sıkışma tiplerindeki idrar kaçırmaların bir arada olduğu durumdur. Taşma tipi idrar kaçırma; Mesaneye kapasitesinin üzerinde idrar dolduğunda idrarın taşma biçiminde dışarı sızmasıdır.

İdrar kaçırmanın her yaşta tedavi edilebilir bir durum olduğunu anlatan Dr. Mustafa Taş, “Fakat her tedavi metodu her tip idrar kaçırma için faydalı olmayabilir” uyarısında bulundu.