Kurban Bayramında Beslenme

Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Kübra Karakuş, Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda uyarılarda bulunarak etlerin saklanma şeklinin çok önemli olduğunu söyledi.

  • 832
Kurban Bayramında Beslenme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban kesiminin hemen ardından eti bekletmeden yemenin doğru bir alışkanlık olmadığını belirten Karakuş, “Öncelikle kurban kesimlerinin mutlaka uygun, hijyenik ve sağlıklı ortamlarda yapılması gerekmektedir. Adeta bir Kurban Bayramı geleneği haline gelen, kurban kesiminin hemen ardından eti bekletmeden yemek ise doğru bir alışkanlık değildir. Bunun yerine etler bir gün dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Böylece hem et daha kolay pişecek, hem de tüketim aşamasında sindirim sistemini yormayacaktır. Bu nokta, özellikle mide-bağırsak rahatsızlıklarından şikayetçi olanların üzerinde dikkatle durması gereken bir konudur. Kurban bayramı deyince akla gelen diğer önemli bir konu ise etlerin saklanması hususudur. Etler tek seferde kullanılacak şekilde, birer yemeklik porsiyonlara ayrılarak poşetlenmeli ve derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucudan çıkarılan etler buzdolabında çözdürülmeli; çözünen etler de tekrar dondurulmamalıdır” dedi.

ETİ NASIL PİŞİRELİM?
Etlerin pişirilmesinin önemine işaret eden Karakuş, “Kırmızı et iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B grubu vitaminleri yönünden de zengindir. Bayramda et tüketiminin en doğru şekli ise C vitamininden zengin domates ve yeşil biber gibi sebzeler eklenerek, kendi yağında pişirilen eti; sonrasında bol limonlu maydanoz ile servis etmektir. Etler mutlaka haşlama, ızgara veya fırınlama tekniklerinden biri kullanılarak pişirilmeli; özellikle mangalda uzun sure yüksek ısıya maruz kalan etlerin kanserojen etki oluşturabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!
Bayramda etin yanı sıra şekerli gıdalarında tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Karakuş, “Kurban Bayramı'nda yalnız şekerli besinler değil, et tüketimi de artar. Bu nedenle özellikle obezite, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bu süreçte beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, görünür yağlarından arındırılmış etlerden ve mutlaka sınırlı miktarlarda tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca diyabet hastaları; şeker, çikolata, lokum gibi ikramları ve ziyaretlerde sunulan ağır şerbetli hamur tatlılarını tüketmemeye çalışmalı; tüketeceklerse bile ölçüyü kaçırmamalıdırlar. Kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açabilecek bu tür besinleri en asgari düzeyde tüketmek, , kişiyi sonrasında ortaya çıkabilecek şikayetlerden korur” ifadelerini kullandı.

(İHA)