Sosyal medya bağımlılığı her geçen gün artıyor

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için önerilerde bulundu.

  • 873
Sosyal medya bağımlılığı her geçen gün artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, internetin günlük yaşamımıza girmesiyle her şeyin farklılaştığını belirterek, “Dünyada her 5 kişiden 2’si internet kullanırken, ülkemizde her 2 kişiden birisi internet kullanmaktadır. Gene dünyada her 3 kişiden birinin sosyal medya hesabı varken, ülkemizde her iki kişiden birinin sosyal medya hesabı bulunmaktadır” dedi.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, “İlk olarak, 2006 yılında Facebook’la birlikte sosyal ağ gündemimizde girdi. En sık kullanılan sosyal ağlar; Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Snapchat, Badoo, Foursquare, Youtube, Swarm, Periscope, Vine ve bunlara benzer sitelerdir. Bu sitelerin en önemli özelliği, akıllı telefon ve internetin olduğu her yerde ulaşılabilir olmasıdır. Artık herkes bir haberci ve okuyucu oldu. Sosyal ağlar bundan sonra da hayatımızın bir parçası olarak devam edeceğini bilmeliyiz. Tüm dünyada hemen hemen aynı zamanda popüler olan sosyal ağlar yeni sorunları da beraberinde getirdi” şeklinde konuştu.

Sosyal medya bağımlılığı belirtileri nelerdir?
Popüler sosyal medya bağımlılığının belirtilerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "İnsan yaşamında görülen, günde bir saatten daha fazla zamanınızı sosyal medyada geçirme, sürekli sosyal medya sayfasını güncellemek ve kontrol etme, aşırı paylaşım yapma, sosyal medyayla ilgilenmekten dolayı aile ve arkadaş ilişkilerinde zedelenme, iş veya okul performansında düşme, sosyal medyada geçirilen zamanı azaltmaya çalışmaya rağmen başaramama, sosyal medyada arkadaş/takipçi sayısını artırmak için aşırı çabalama, sosyal medyayla ilgilenmekten dolayı uyku zamanında azalma gibi belirtiler ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya bağımlılığı tedavisi nedir?
Üney, “Sosyal medya bağımlılığı esasen tedavi açısından oldukça fazla güçlük içermektedir. Artık günümüzde internet ve sosyal medya haberleşmenin, reklam ve haberdar olmanın kaynağı haline gelmiştir. Bununla birlikte akıllı telefonlarla ve internetin yaygın kullanımıyla birlikte daha fazla sosyal medyayla zaman geçiriyoruz. Sosyal medya bağımlılığının tedavisinde, sosyal medyadan tamamen uzak kalmak oldukça zordur” dedi.

Sosyal medya bağımlılığında kişi ne yapmalı?
Bağımlılıktan kurtulmak için kişilere önerilerde bulunan Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, “Kişi bunun bir sorun olduğunu fark etmeli. Bunun en kolay yolu gün içerisinde geçirdiği zamanı not etmektir. Sosyal medya bildirimlerinin sessiz moda alın. Telefonda ana ekranda sosyal medya bildirimlerinin görünürlüğünü kapatın. Gün içerisinde sosyal medyaya bakma zamanını belirleyin. Bu günde 30 dakikayı geçmemeli. Öğle 15 dakika, gece 15 dakika olabilir. Ve süre dolduğunda mutlaka kapatın. Birileriyle iletişimi yazılı olarak değil, sözel olarak yapın. Yani birisiyle konuşmanız gereken bir şey varsa telefon açın ya da yüz yüze görüşün. Spor, kitap okumak gibi beğeneceğiniz aktivitelere zaman ayırın. Arkadaş görüşmelerinizi sıklaştırın. Bunlara rağmen çözüm bulamadıysanız, psikiyatrist ya da bir klinik psikologdan yardım alın” şeklinde konuştu.