Yumurtanın masumiyeti

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ergun Haliloğlu, yumurta, kolesterol konusunda en çok suçlanan besinlerden biri olduğunu hatırlattı.

  • 1251
Yumurtanın masumiyeti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ergun Haliloğlu, yumurta, kolesterol konusunda en çok suçlanan besinlerden biri olduğunu hatırlatarak artık yumurta yemenin eskisi kadar ürkütücü olmadığını söyledi.

Dünyada ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarının ilk sırayı aldığını belirten Dr. Haliloğlu; “Kalp ve damar hastalıkları günümüz dünyasında ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. Bu hastalığın sigara, yüksek tansiyon, şeker, kolesterol gibi risk faktörlerinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle risk faktörleriyle mücadele çok önemlidir. Risk faktörleri içinde en çok konuşulan tabiî ki kolesterol. Dolaylı olarak da insanlar hangi besinde kolesterol var hangisinde yok buna ulaşmanın peşinde. Yumurta, kolesterol konusunda en çok suçlanan besinlerden biri. Özellikle yumurtanın sarısı, en yoğun kolesterol kaynaklarından biri. Kolesterol tartışmalarının ilk başladığı günlerde, yumurta sarısı bu konuda gereken ilgiyi aldı. Ama son zamanlarda aksi yönde görüşler belirdi. Haftada iki yumurta yenebileceği söylenmeye başlandı" dedi.

YAPILAN ÇALIŞMALAR YUMURTA TÜKETİMİNİN HASTALIĞA YAKALANMA ORANI ARASINDA BAĞLANTI BULUNAMADI

Yapılan çalışmalarda, haftada birden az yumurta yiyenlerle, daha fazla yiyenler, yıllar boyu izlendiğini anlatan Dr. Haliloğlu; “1999'da JAMA'da (Amerikan Tıp Cemiyeti Dergisi) yayınlanan makalede, on binlerce kişide, kalp ve damar hastalıklarıyla yumurta tüketimi arasındaki ilişki açıklanmıştı. Haftada birden az yumurta yiyenlerle, daha fazla yiyenler, yıllar boyu izlendi ve iki grupta koroner kalp hastalığı ve inme (felç) oranları karşılaştırıldı. Kadınlarda da erkeklerde de, yumurta tüketimi alışkanlığı ile bu iki hastalığa yakalanma oranı arasında anlamlı bir bağlantı bulunmadı. Bu çalışmada şeker hastası olup ta haftada 2 den fazla yumurta yiyenlerde koroner kalp hastalığı riski 2 kat artmış bulundu. Kolesterolün zararı, daha doğrusu kötü dediğimiz LDL kolesterolün zararı su götürmez bir gerçektir. Fakat LDL kolesterol kalp-damar hastalıklarına yol açarken 'iyi kolesterol' dediğimiz HDL kolesterol, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Aldığımız besinlerde yalnız LDL kolesterol (kötü kolesterol) bulunmaz. Kolesterollü yiyeceklerin bazıları, kötü kolesterolün yanında bize HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterolü de sağlar. Sözün kısası, artık yumurta yemenin eskisi kadar ürkütücü olmadığını söyleyebiliriz. Aldığımız toplam kolesterolden daha fazla önem taşıyan şeyler var: Toplam yağ tüketim miktarımız ve bunların ne kadarının doymuş ve ne kadarının doymamış yağlardan oluştuğu gibi” diye konuştu.