Sağlıklı Olmanın Temel Anahtarı Nefes

Türkiye'de yeni bir meslek alanı olarak bilinmeye başlamasının yanı sıra önemi de her geçen gün daha çok anlaşılan solunum terapistleri, yaşamsal bir görev üstleniyorlar.

  • 339
Sağlıklı Olmanın Temel Anahtarı Nefes
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günlük yaşantı sırasında soluk alıp vermenin önemini, bunun yaşamsal bir değer olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa, solunum işlevini sağlayan akciğerlerdeki herhangi bir sorun bu yaşamsal organların fonksiyonlarında bozulma veya aksamaya neden olabiliyor.

Uzun yıllar GATA da solunum fizyoterapisi ile özel eğitim ve rehabilitasyon üzerine çalıştıktan sonra Adana merkezli Fizyoform Sağlıklı Yaşam Merkezi ailesine katılan ünlü Fizyoterapist Belkız Ekiz Cerrahoğlu, sağlıklı olmanın temel anahtarının nefes olduğunu bildirdi.

Adana’daki şubeleri ile Aydın’da, pilates, manuel terapi, klinik masaj, vitamin bar, obezitede egzersiz tedavisi, MS, hemipleji, parkinson gibi nörolojik rahatsızlıklara yönelik grup terapileri ve özel rehabilitasyon teknikleri uygulanan geniş kapsamlı bir sağlıklı yaşam merkezi olan FizyoForm’un deneyimli Fizyoterapisti Cerrahoğlu solunum fizyoterapisinin önemini anlattı.

Cerrahoğlu, solunum fizyoterapisinin KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı), Astım, Kistik Fibrozis, bronşit gibi birincil kas hastalıkları ile diğer ikincil akciğer hastalıklarında oldukça etkili olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Solunum fizyoterapisi; bunların yanı sıra, skolyoz ve ameliyat sonrası solunumsal problemler baş gösterdiğinde; solunum kaslarını güçlendirmek, resprituvar verimi arttırmak, sekresyonların (salgı) etkin bir şekilde atımını sağlamak ve akciğerlerin oksijenlenmesini arttırma Fizyoterapist tarafından uygulanan bir grup tedaviyi oluşturuyor.” Fizyoterapist Cerrahoğlu, bu yöntemin; kronik akciğer hastalarına uygulanan standart tıbbi tedavinin etkinliğini arttırmanın yanı sıra; fonksiyonel düzeyi ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı geliştiren bir program olduğunu vurgulayarak, “ Göğüs fizyoterapisinin uygulamaları akciğer rehabilitasyonun kapsamlı yapılandırılmış egzersiz programlarından oluşmuştur” dedi.

Bu uygulamanın nefes darlığını ve yorgunluğu azalttığını, sağlıkla ilgili yaşam kalitesini iyileştirerek fonksiyonel kapasiteyi güçlendirdiğini belirten Fizyoterapist Cerrahoğlu, şunları söyledi: “ Akciğer rehabilitasyonu artık tüm dünyada diğer tedavilerin yanında tamamlayıcı bir önem taşımaktadır. Hastaların yaşam kalitesi ve yaşam süresini uzattığı kanıta dayalı bir çok çalışmayla ortaya konmuştur. Hastanelerde yatış sıklığını azaltıp sağlık giderlerinde maliyeti azaltarak ekonomik yararlarından da bahsedilir.” Fizyoterapist Cerrahoğlu, uygulamanın detaylarından söz ederken, “Bu uygulama, solunum şikayetleri mevcut olan prematüre yoğun bakım bebeklere uygulanan egzersizler; kanıta duyarlı, multidisipliner ve kapsamlı bir girişimdir. Solunum fizyoterapisinin etkinliğinin gösterildiği örnek bir tablodur” diye konuştu. Fizyoterapist Cerrahoğlu, sağlıklı olma ve iyileşmede temel anahtarın nefes olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bu uygulama; akciğelerin her bölümünün havalanmasını, sekrasyonların (salgı) temizlenmesini ve öksürme eğitimi gibi yapılan etkin işlemleri kapsar. Bunlar bir yardımcı cihazla yada solunum fizyoterapisi dahilinde manuel manevralarla uygulanır” diye konuştu.

(İHA)