Sağlıklı yaşlanmanın 10 yolu

Uzayan yaşam süresi, sağlıklı yaşlanma kavramını da beraberinde getiriyor.

  • 672
Sağlıklı yaşlanmanın 10 yolu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kişinin yaşam şekli, beslenme düzeni ve genetik yapısının sağlıklı yaşlanmayı etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, "Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar düzenli kontrollerle ve diyet, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile daha sağlıklı yaşlanabilir" açıklamasında bulundu.

Tüm hastalıklarda erken tanının çok önemli olduğunu ve sağlıklı yaşlanma için mutlaka yılda bir kez check-up yaptırılması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra sağlık bozulduğu için tedavisi sağlık açısından daha zor ve pahalı. Bu nedenle akrabalarında kanser, kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı bulunanlar mutlaka yılda bir kez check up yaptırmalı" dedi.

Sağlıklı beslenme ve düzenli spor çok önemli

Sağlığın yaşlılıkta da korunmasında beslenmenin oldukça önemli olduğunu anlatan İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, "Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite, ileri yaşlarda kalp ve damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, demans, depresyon ve kemik ve kas erimesi gibi hastalıkların görülme oranını azaltıyor" açıklamasında bulunan Öktenli, hareketsizliğin özellikle kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi olduğunu da vurguladı.

Kaliteli yaşlılık için 10 öneri

Sürekli yeni şeyler öğrenerek zihninizi aktif tutun
Dengeli ve sağlıklı beslenin
Kilo almayın
Egzersiz yaparak formda kalın
Uyku düzeninizi koruyun
Sosyal ilişkiler kurmak için çaba gösterin
Moral ve motivasyonunu koruyun, stres ile mücadele edin
Düzenli yıllık check-up yaptırın
Sigara kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın
Aşılarınızı ihmal etmeyin