'ŞAP' Pastırmayı da vurdu..!

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan ünlü Kastamonu Pastırması, şap hastalığı nedeniyle geçen yıla oranla yüzde 12'lik bir zamla sofralarda yerini alacak.

  • 2231
'ŞAP' Pastırmayı da vurdu..!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri ile Kastamonu arasında yaşanan pastırma rekabetine zam da eklendi. Ramazan ayı öncesinde Kayserili pastırma üreticileri pastırmanın kilogram fiyatını 108 TL’ye yükseltirken Kastamonulu pastırma üreticileri ise şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarının kapanması, kesimlerin durması ve Ramazan ayının yaklaşması ile beraber zam yapma kararı aldı. 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’nın kendisi gelmeden zamlar arka arkaya geldi. 

Şu anda birinci kalite olarak satılan Kastamonu Pastırması 90 TL’den alıcı bulurken yeni yapılması gündemde olan zam ile birlikte 100 TL, kilosu 70 TL olan ev yapımı sucuğun ise kilogramının 80 TL olması bekleniyor.

1923 yılından beri 3 kuşak deden toruna pastırma işi ile uğraşan Hakan Karaosmanoğlu Kastamonu’da pastırma fiyatlarında en son düzenlemenin 2015 Mayıs ayında yapıldığını, geçen yıldan bu yıla kadar geçen süre içerisinde pastırmaya zam yapılmadığını kaydetti.

ŞAP PASTIRMAYI DA VURDU
2015 yılında 80 TL olan pastırma fiyatının 90 TL olduğunu ifade eden Hakan Karaosmanoğlu: “Geçen seneden bu seneye kadar pastırma fiyatlarında artış yapmadık. Ancak Kastamonu hayvan pazarının şap hastalığı nedeniyle belirsiz olarak kapanması yüzünden fiyatlarda artış olacak. Hayvan pazarının kapalı olması yüzünden şu anda kesim yapılamıyor. Kesim yapılamadığı için ise fiyatlarda ciddi bir yükseliş yaşandı. Et fiyatları 40 ile 45 TL arasında gidip geliyor. Hal böyleyken etin zamlanması demek doğal olarak pastırmanın da zamlanması anlamına geliyor. Hayvan pazarının ne kadar süre daha kapalı kalacağı henüz belli değil. Pazarın kapalı kalacağı sürenin belli olmaması fiyatları otomatik olarak değiştirecektir. Şu anda birinci kalite pastırmamızın kilogram fiyatı 90 TL, ev yapımı sucuğun kilogram fiyatı ise 70 TL. Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarının kapalı olması yüzünden hayvan kesimlerinim durması yüzünden yaşanan fiyat artışlarını biz de pastırma fiyatlarına yansıtacağız. Tam kesin olmamakla birlikte pastırma fiyatının 100 TL olmasını bekliyoruz. Et fiyatları beklediğimizin üzerinde artarsa bu fiyat daha da yukarı çıkabilir” dedi.

Pastırmadaki fiyat artışının sadece hayvan kesimine bağlı olmadığını dile getiren Karaosmanoğlu: “Şap hastalığı yüzünden kapalı olan hayvan pazarının fiyatlarımızdaki yaşanacak artışta tek başına bir mazeret değil. Et fiyatları kadar sarımsak, baharat ve diğer yan ürünlerdeki Ramazan ayı fiyat artışı bizim fiyatlarımıza ister istemez yansıyor. Fiyatlarda artış yapmayı biz de istemiyoruz ancak doğal yollardan yaşanan fiyat artışını biz de ürünlerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. İnşallah hayvan pazarı bir an önce açılır, et fiyatları düşer ve biz de vatandaşlarımıza zamsız pastırma yedirmenin keyfini yaşatırız” diye konuştu.

Kazım BOLAT-Gizem ÖZ