Sarımsak Festivali Başladı

Taşköprü Belediyesi'nin bu yıl 29.'sunu gerçekleştirdiği Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali büyük coşkuyla start aldı.

  • 778
Sarımsak Festivali Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak ilçeye adını veren tarihi köprüde festival kurdelesi kesildi. Program yöresel ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesi ve kortej yürüyüşüyle devam etti. Daha sonra 7.’si düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışı gerçekleşip fuara katılan ürünler gezildi.

Ardından ise, Taşköprü Cumhuriyet Meydanı’nın “Meydan Düzenlenmesi ve Yeraltı Otoparkı Projesi” nedeniyle kapalı olmasından dolayı Cuma Pazarı alanı yanında devam eden program, saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

“BU BAYRAK İNMEYECEK, BU EZAN DİNMEYECEK VE BU VATAN ASLA BÖLÜNMEYECEKTİR”

Festivalin açılış konuşmasını yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Her yıl yeni bir heyecan ve büyük bir özveriyle hazırlandığımız benzerleri arasında farklılığıyla dikkat çeken Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivalimizin 29’ncusunu siz saygıdeğer misafirlerimizin katılımıyla gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşarken, ülkemizde yaşanan terör olayları ve beraberinde gelen şehit haberlerinin ise Millet olarak hüznü ve üzüntüsü içerisindeyiz” dedi.

Ayrıca Arslan, “Vatanımızın bölünmez bütünlüğünü, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak için ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yaparken hain saldırılar sonrası şehitlik mertebesine erişen güvenlik görevlilerimize ise Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaşanan olayların milletimizin birlik ve beraberliğini daha da perçinleyeceğine olan inancım ise tamdır. Şunu herkes bilmeli ki; Bu bayrak inmeyecek, bu ezan dinmeyecek ve bu vatan asla bölünmeyecektir” şeklinde konuştu.

“TARIM FUARI ÜMİT VAAT EDİYOR”

Tarım fuarının gelecek vaat ettiğini söyleyen Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın da, festivalin yanı sıra Tarım Fuarı’nın her yıl üzerine koyarak gitmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve geleceğe dönük ümit verici olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Taşköprü Sarımsağında gelinen noktanın sevindirici olduğunu vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:

“Fakat bu yeterli değil, sarımsağa katma değer katacak bir ürüne dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun yanında Pompeiopolis Antik Kenti Romalılar tarafından sıfırdan inşa edilen özel bir şehir. Kazılara geçen yıl destek verdik. Bu yılda Eylül ayına kadar olan kısmına sponsorluğu üstlendik. Şehrin ortaya çıkması için gayretimiz sürecek.”

Kastamonulu olan AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli de, 70 derde deva olan Taşköprü Sarımsağının dünyada en kalitelisi olduğu bu festivalle hem ülkemize hem de dünyaya duyurulduğunu belirterek, “Kastamonu olarak ta diğer değerlerimizde tüm dünyaya duyurmalıyız” dedi.

“SARIMSAĞIMIZ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de, “İçinde bulunduğumuz terör olaylarına değinerek bundan sonrada terör örgütleri hedefine ulaşamayacaklardır. Taşköprü son yıllarda güzel hizmetler almakta. Ayrıca Taşköprü Tarımda da çok önde. Festivale adını veren sarımsak Taşköprü’müz için çok önemli. Sarımsağımızın hak ettiği değeri alması için bundan önce olduğu gibi bundan sonrada ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

GÜLŞEN’DEN TAŞKÖPRÜ’YE 300 KİŞİLİK KYK YURDU MÜJDESİ

AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ise, “Sarımsak üreticimizin yüzü uzun süredir ne mutlu ki gülüyor, bunda tanıtımının iyi olmasının yanında hükümet olarak ithalata kriter getirilmesi ve ithalatın durması gayretimizde yer alıyor” şeklinde konuştu.

Taşköprü’nün diğer yatırımların yanı sıra birçok eğitim yatırımı aldığına değinen Gülşen, geçtiğiniz günlerde Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü ile yaptıkları görüşmede Taşköprü’ye önümüzdeki günlerde 150’si kız, 150’si erkek olmak üzere KYK tarafından 300 kişilik yurt yapılacağının sözünü aldıklarını Taşköprülülere müjdeledi.

“TARIM ÜNİTELERİNİ TAŞKÖPRÜ’DE KURACAĞIZ”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise, Taşköprü Belediyesi’nin her zaman kendileriyle koordineli çalıştığını ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Taşköprü herşeyin en iyisine layıktır. Taşköprü’nün 4 yıllık fakülteye kavuşmaması için çok büyük bir engel olmamakla birlikte alt yapısal engeller Taşköprülülerle el ele verilerek çözebileceğimiz bir husus” ifadelerini kullandı.

Ziraat alanında ilgili araştırmaların yapılacağı üniteleri Taşköprü’ye kuracaklarının müjdesini de veren Rektör Aydın, mantar araştırma ve bahçe araştırma üniteleri başta olmak üzere tarım alanında tüm ünitelerin Taşköprü’de yapılacağını belirterek, “Üniversitemizde bu işin merkezi Taşköprü olacak” dedi.

YEDİ ÜLKEDEN YABANCI EKİP GELDİ

Konuşmaların ardından Arjantin, Macaristan, KKTC, Macaristan, Makedonya, Meksika, Pakistan’dan halk oyunu ekipleri olmak üzere Taşköprü Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunu ekibi gösterilerini Taşköprülüler için sergiledi. Programın sonunda protokol üyelerine plaket takdim edildi.

29. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, 16 Ağustos Pazar akşamı son bulacak.

AKİF DOĞAN (İHA)