Şehit Şerife Bacı, Törenle Anıldı

İstiklal Savaşı'nın simge isimlerimden Şehit Şerife Bacı, şahadetinin 95. yıldönümünde memleketi Seydiler'de düzenlenen törenle saygıyla anıldı.

  • 1022
Şehit Şerife Bacı, Törenle Anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tören öncesinde kadın dernekleri Atatürk Anıtına çelenk bırakarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Seydiler Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen törene geçildi. Törende konuşan Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşı’nda kadınıyla, çocuğuyla ve yaşlısıyla destan yazdığını belirterek, “Bu milletin azmi bu milletin fedakarlığı her türlü planları onların kafalarına balyoz gibi indirecektir” dedi.

Şehit Şerife Bacı’nın Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden ve sembollerinden birisi haline geldiğini vurgulayan Vali Günaydın, “Şerife bacı ile birlikte Kastamonu’nun cephe gerisinde çok büyük fedakarlıklar göstermiş. Yapılanlara fedakarlık yaptı demekte yanlış olur. Yapılanları anlatacak bir kelime literatürde mevcut değil. Kastamonu yaşlısıyla, çocuğuyla ve kadınıyla Kurtuluş Savaşı’nda büyük destanlar yazdı. Savaşın kazanılmasında ilimizin ve İnebolu’nun misyonu çok farklıydı” diye konuştu.

Kadınların yaptığı çalışmaların her şeyin üzerinde olduğunu söyleyen Vali Günaydın, “Günümüzde de kadınların yaptığı çalışmalar her şeyin üzerindedir. Ben kadınlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Yüz yıl önce bu vatan üzerinde hesaplar yapanların Kurtuluş Savaşı’nda gerekli dersi almadığını düşünüyorum. Bu milletin azmi bu milletin fedakarlığı her türlü planları onların kafalarına balyoz gibi indirecektir. Yüz yıl önce neyi amaçlamışlarsa, aynı düşüncelerle karşımıza çıkıyorlar. Bu milletin bütün ferdi siyasi parti gözetmeksizin onlara gerekli dersi verecektir” ifadelerini kullandı.


“GÜÇLÜ BİR SİLAHLI KUVVETLER, GÜÇLÜ BİR SAVUNMA ANLAYIŞI VE EKONOMİK OLARAK GERÇEK ÖZGÜRLÜĞÜ YAKALADIK”
Kurutuluş Savaşı’nda tüm dünyaya karşı Türk kadınının esareti reddettiğini ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Pazar sabahı bu salonun dolmuş olması bizim geçmişimize ne kadar sahip çıktığımızın kanıtıdır. Şerife Bacı bir kahramanlık destanıdır. Türk kadının vatanına ve milletine sahip çıktığının göstergesidir. Bütün dünya tepemize binmiş ama Türk kadını esareti reddediyoruz demiş. O günden bu güne o kadınların sırtında yükselen bir Cumhuriyet var. O gün esareti reddeden milletimiz başka esaretleri de ortadan kaldırmaya başladı. İşgalle bizi ortadan kaldıramayacağını anlayanlar başka oyunlarla bizi sıkıntıya sokup, bizi kontrol etmeye kalktılar” şeklinde konuştu.
Vatan söz konusu olduğunda Türkiye’de bütün ayrımların ortadan kalkacağına dikkat çeken Çelik, “Cumhuriyetin başından bu yana. Hamdolsun son dönemlerde ekonomik bağlılığımızı da ortadan kaldırıyoruz. Artık güçlü bir silahlı kuvvetler, güçlü bir savunma anlayışı ve ekonomik olarak gerçek özgürlüğü yakaladık. Türkiye’nin bu güçlü yükselişini çekemeyenler terör illetini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ama bu emellerine ulaşamayacaklar. Türk milleti omuz omuza terörle mücadelesini sürdürecekti. Vatan söz konusu oldu mu siyasi partiler ve ayrışmalar ortadan kalkacaktır. Geçen hafta ülkenin kalbine ok saplanmaya başladı. Biz bunların üstesinden gelecek güce sahibiz. Tarihi geçmişimiz bunu ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.

“DÜNYANIN BİZE İHTİYACI VAR, TÜRKİYESİZ DÜNYA OLMAZ”
Türk kadınının olmadığı bir toplumun var olamayacağını belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de, şöyle konuştu: “Ayazağa’da Sarıyer’e yeni bağlanan bir mahallede Şerife Bacı Heykeli’nin dikilmesi ve çevresinde yaşam alanlarının oluşması Türk kadınının yaşamdaki yerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bu Cumhuriyet kolay var edilmedi. Ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı günleri aşmak zorundayız. Çok memlekette bulundum ama dünyada Türkiye gibisi yok. Hiç tanımadığımız yüzünü dahi görmediğimiz insanların denizde boğulmasına silahlar altında ölmesine göz yummayıp hemen onlara kucak açmamız tüm dünyaya nasıl bir millet olduğumuzu bir kez daha kanıtlamıştır. O zaman dünyanın bize ihtiyacı var. Türkiyesiz olmaz. Türk kadınının olmadığı bir toplumda olmaz. Bunun için sizlere çok iş düşüyor. Bir araya gelemeyenleri, zıt kutuplarda olanları yani herkesi siz bir araya getirirsiniz. Şerife Bacı’ların yaptığı gibi”

“ŞEHİT ŞERİFE BACI, 21 ŞUBAT 1921’DE DONARAK ŞEHİT OLMUŞTUR”
Şehit Şerife Bacı’nın kahramanlıklarından bahseden Şehit Şerife Bacı Kültür Evi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Şerife Şahin ise, “Şerife Bacı mermileri ve çocuğunu çetin kış şartlarından korumak için yamalı yorganını onların üzerine örtmüştür. Bu durumda Kastamonu kışlasına kadar zor ulaşmış ve 21 Şubat 1921’de donarak şehit olmuştur. Kurtuluş savaşı sırasında İnebolu’dan başlayıp Ankara’ya kadar giden İstiklal Yolu’nu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da’ diyerek özetlemiştir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Eğitimci Yazar Mehmet Sayan, katılımcılara İstiklal Savaşı’nda Türk kadınının kahramanlıkları ve Şehit Şerife Bacı hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Ardından Seydilerli kadınlar tarafından Şehit Şerife Bacı canlandırıldı.

(İHA)