Semercilik Son Günlerini Yaşıyor

Semercilik mesleğinin son temsilcilerinden 50 yaşındaki Ahmet Aslanpay, severek yaptığı işi ile teknolojiye karşı direniyor.

  • 714
Semercilik Son Günlerini Yaşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


İnebolu ilçesinde yaşayan 2 çocuk babası Aslanpay, kendisini 20 yıldır severek yaptığı semercilik mesleğinin son ustası olarak görüyor. Türkiye genelinde olduğu gibi İnebolu ilçesinde de semerciliğin zor günler yaşadığını belirten semer ustası Ahmet Aslanpay, geçmişte semerciliğin en gözde meslekler arasında yer almasına rağmen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesleğin kaybolduğunu ifade etti.

20 yıldır semercilik yaptığını söyleyen Aslanpay, "Sektöre ilgi azaldığı için kimse semerci olmak istemiyor. Artık kimse çocuğunu semercide çalıştırmak istemediği için çırak bile bulamıyoruz. Bizden sonra mesleğin devam etmeyeceğine inanıyorum, sadece semercilik değil bir kültür de kaybolacak. Semerciliğin gelecek kuşaklara aktarılması için mesleğe sahip çıkılması gerekiyor. Satış yapamadığımız için para kazanamıyoruz" dedi.

"BİR SEMER 3 GÜNDE YAPILIYOR"

Semerciliğin el emeği göz nuru isteyen bir iş olduğunu ifade eden Aslanpay, "İğne devamlı elimde bütün gün bilek gücüyle palan dikiyorum. Bir tane semerin yapımı 3 gün sürüyor. İğneyi sabahtan akşama kadar kullanmam el içlerimi yara ediyor. Zaten ne kadar bu işi yapmak istesem de palan yapımında kullanılan keçeyi bulmakta zorlanıyorum. Böyle olunca da en fazla birkaç yıl bu işi yaparım daha sonra da benle birlikte semercilik İnebolu'da biter" diye konuştu.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)