Seydiler OSB İçin Kaynak Arayışı Sürüyor

Seydiler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için uzun zamandır çalışmalarını aralıksız sürdüren Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin, bu kapsamda Ankara'ya giderek kaynak arayışında bulundu.

  • 866
Seydiler OSB İçin Kaynak Arayışı Sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Seydiler Kaymakamı Rızvan Eroğlu ile birlikte Ankara’ya giden Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin, bazı bakanlıkları ziyaret ederek, Seydiler OSB’de kamulaştırılması gereken 159 bin metrekarelik alan için 1 milyon 200 bin TL’lik kaynak arayacak.

Seydiler OSB’de şuanda üretim yapan 8 firmanın olduğunu ve 27 firmanın da yatırım yapmayı taahhüt ettiğini belirten Mehmet Şahin, 10 firmanın da yapılan görüşmeler sonucu yatırımını geri çektiğini söyledi. Seydiler OSB’de şuanda 159 bin metrekarelik alanı 1 milyon 200 bin TL’ye kamulaştırılacağını ifade eden Seydiler Belediye Başkanı Şahin, bu kapsamda Ankara’ya giderek kaynak arayışında bulunduklarını söyledi.

1995 yılından itibaren yapılması planlanan Seydiler OSB’nin yeni yönetime kavuştuktan sonra belirli bir bütçesinin oluştuğunu belirten Mehmet Şahin, “Bu bütçe imkanları içerisinden biran önce doğalgazı, gaz sanayiyle buluşturmak istiyoruz. Sanayi bölgemiz, İnebolu yolunun üst tarafında bulunuyor. Amaç burada doğalgazla yatırımcıyı buluşturmak. Seydiler OSB’de daha çok döküm imalatı yapan sanayicilerimiz, enerjiye çok fazla gereksinim duyuyor. Bu yüzden sanayicilerimize, doğalgaz daha ekonomik geliyor. Doğalgaz kullanımında sanayicilerimiz, yaklaşık yüzde 80 üzerinde avantajlı pozisyona geliyor” dedi.

Seydiler OSB’yi daha da geliştireceklerini ifade eden Şahin, “Burada, İl Özel İdaresinin, Kastamonu Ticaret ve Sanayici Odasının, Seydiler Belediyesinin bir payı var. Oranlamaya göre herkes üzerine düşen bütçeye katkı sağlıyor. Bu imkanlarla doğalgaz. biran evvel yapılacak. Bizim için esas önemli olan Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısıdır. OSB’nin alt yapısıyla ilgili Belediye Başkanı olduktan sonra kanalizasyon ve yol projesini yaptırmıştık fakat rakam çok yüksek çıktı. Bizde, Avrupa Birliği fonlarından istifade edebilir miyiz şeklinde girişimlerimiz oldu” diye konuştu.

“SEYDİLER OSB’NİN ALT YAPISINI 2017’YE KADAR BİTİRMEK İSTİYORUZ”

159 bin metrekarelik alanın kamulaştırma bedeli olan 1 milyon 200 bin TL’yi bulmak için öncelikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına kredi talebinde bulunduklarını açıklayan Mehmet Şahin, “Eğer bu krediyi alabilirsek, OSB’nin alt yapısının projesini hazırlatacağız. İster bizim yapmış olduğumuz kanalizasyon ve yol projesi bankalıkça uygun görülür, isterse bakanlık projeyi revize edebilir, isterlerse yeni bir proje hazırlanabilir. En geç 2017’nin içerisinde Seydiler Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısını bitirmek istiyoruz. Bundan sonra gelen yatırımcı ilk öncelikle yolumuza bakacak. Ardından OSB’nin alt yapısının olup olmadığına bakacak. Kanalizasyonu veya arıtması var mı bunlara bakacak. Kimyasal olarak bir atık söz konusu mu? diyerek kontrolde bulunuyor. Bu gibi sorunlara bugünden önlem almakta fayda var diye düşünüyoruz. Seydiler OSB için üzerimize düşen görevi sonuna kadar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“SEYDİLER, GELECEĞİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”

Seydiler’in gelecek yıllarda Kastamonu’nun parlayan yıldızı olacağını ileri süren Mehmet Şahin, “Her zaman yatırımcı, alt yapısı biten bir bölgeye daha çok rağbet ediyor. Biz, Seydiler olarak doğalgazımızdan avantajlıyız. Kastamonu-İnebolu karayolu yapılacak. Seydiler’in 60 kilometre uzaklıkta olan İnebolu Limanına mesafesi daha da yakınlaşacak” şeklinde konuştu.

Daha düne kadar OSB’si olmayan Kastamonu’dan başka bir İl görmediğini vurgulayan Şahin, “Çorum’un sanayisi aldı başını gidiyor. Biz, Kastamonu olarak niçin buralarda kaldık diyerek onun muhasebesini yapmamız lazım. Seydiler, küçük bir yer fakat proje bazında düşünüldüğünde çok büyük düşünülmüş. Zamanında o bölgedeki yeşillik alanındaki hazine arazileriyle bir sıkıntı yaşanmış ve yatırımcılarla devletin araları bozulmuş. Hazine arazileriyle özel mülkiyet arazileri iç içe girmiş. Tapusunu alan sanayisini yapmış alamayan yarım bırakmış ya da hiç başlamadan üretime geçmemiş. Fakat yaptığımız çalışmalar Seydiler Organize Sanayi Bölgesi’nin istenilen üretim kapasitesine erişeceğini biliyoruz. Bu durumdan inşallah istihdamla birlikle hem ilçemiz hem de bölgemiz istifade edecek. OSB bölgesinde yaklaşık 2 bin kişi çalışacak. En az 2 bin kişinin istihdam edilmesi demek ilçeye ruhsal olarak yansıması en az 8 ile 10 bin arasında olacak demektir. 8 ile 10 bin kişi olan Seydiler’in nüfusunu düşünemiyorum. Hem gelirleri merkezi bütçeden artacak hem ekonomik gelir düzeyi yükselecek hem e arsa fiyatları artacak. Ekonomik hareketlilikle beraber istihdam ve katkı sağlayacağı için Seydiler OSB, Seydiler’in geleceği, Kastamonu’nun geleceği olacak. OSB ile beraber Kastamonu’ya da katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

En büyük sorunlarının ara iş gücü elemanının olmaması olduğunu ifade eden Şahin, “Vasıfsız işçimiz var fakat sanayi bölgesi için vasıflı işçimiz yok. Sanayi için vasıflı işçi olması gerekiyor. Tabi bununla ilgili kurslar açılabilir, mesleki eğitimle ilgili çalışmalar yapılabilir. İŞKUR’da bu konuyla ilgili bize destek veriyor. OSB ilgili çalışmalar geçtiğimiz günlerdeki eksikliklerini ilerleyen senelerde kapatacak” dedi.

“SEYDİLER’DE TARIM VE HAYVANCILIK, EK GELİR KAYNAĞI OLACAK”

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların Seydiler OSB ile gelir kaynağını daha da arttıracağını ve tarım ile hayvancılığı ek gelir kapısı olarak kullanacağını aktaran Şahin, şöyle konuştu: “Bizim bölgemiz de halkın geçim kaynağı tarımdır. Fakat tarım da pek düzenli değil. Bunun sebeplerinin başında iklim geliyor. Kar meyveleri ve çiçekleri öldürüyor. İklim de ki düzensizlik bizi olumsuz etkiliyor. Tarımdan verim alamayınca bu hayvancılığa da yansıyor. Tarımla uğraşmamak ve daha iyi geçinmek isteyenler ilçemizden göç etmişler. Göçte, Kastamonu’nun ilçeleri içerisinde en büyük nasibini alanda biz olduk. Seydiler nüfusunu kayıtlı yaklaşık dışarıda 10 binden fazla insanımız yaşıyor. Seydiler’in geçim kaynağı olarak tarım da garanti altına almak için sigorta şartı olması gerekiyor. Bölge ile ilçemiz birleşirse bu sağlanır. Amacımız halkın geçim kaynağında ki çeşitliliği arttırmaktır”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)