Sigara Severler Bu Habere Dikkat!

Türkiye'de en fazla tüketilen içecek olan çayın dişlerdeki sararmanın başlıca sebebi olduğu ve ev ortamlarında yapılan diş beyazlatma işlemlerinin dişe ve diş etine kalıcı zararlar verebileceği bildirildi.

  • 854
Sigara Severler Bu Habere Dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diş estetiğinin en önemli konularından birinin diş minesinin rengi olduğunu belirten Diş Hekimi Yalçın Erdin, "Dişteki renk değiştirme sebepleri çok farklıdır. Çay kahve, sigara, boyalı içecekler, kola, kırmızı şarap gibi içecekler dişlerin renginin koyulaşmasına neden olur. Diş rengi de ten renginiz gibi kalıtsaldır ve doğal olarak daha koyu olabilir. Çocuk yaşta kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde koyu lekelere neden olur. Nedeni ne olursa olsun dişlerin daha beyaz ve estetik olması mümkündür" dedi.

EVDE UYGUNSUZ KOŞULLARDA DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİ ZARARLI
Evde diş beyazlatma işlemlerinin uygun koşullarda yapılmaması halinde diş eti ve dişlere zarar vereceğini kaydeden Diş Hekimi Yalçın Erdin şunları söyledi:
“Diş beyazlatma işlemi diş hekiminin kontrol ve gözetiminde uygulanırsa, herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak, hastaların bu ürünleri evde bilinçsizce kullanması, diş ve diş etine zarar verebilir, dişte duyarlılığa neden olabilir.Dişlerinde çeşitli nedenlerle sararma olanlar ve sigara tiryakileri, dişlerinin beyaz bir görünüme kavuşmasını sağlamak için beyazlatıcı etkili diş macunu kullandığında, bu tip diş macunlarının içeriğinde bulunan aşındırıcı maddeler nedeni ile dişlerinde tahribata neden olur. Minelerin zarar görmesi nedeniyle, dişlerinde sararma olanların uzun süre beyazlatıcı macun kullanmaları yerine normal macunlarla dönüşümlü olarak kullanması gerekmektedir.’’

Türkiye’de çay tüketiminin çok fazla miktarda olduğuna dikkat çeken Erdin, bunun yanı sıra renkli gıdalar, sigara, kahve, çay ve asitli içeceklerin diş renginde koyulaşmaya neden olduğunu söyledi. Erdin, “Açılan rengin kalıcı olması özen ister. Aşırı sigara, kahve, kola ve çay tüketenler beyazlatma işleminden sonra bu alışkanlıklarından vazgeçmez iseler, kısa zamanda renk yüzde 10-20 geriye dönebilir. Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir. Yaklaşık bir yıl sonra işlemin tekrarlanması gerekebilir. Beyazlatma sonrasında seyrek olarak sıcak-soğuk hassasiyeti görülebilir. Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz” dedi.