İzmir'de 210 Akdeniz filmi yarışacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1-9 Kasım 2013 arasında düzenleyeceği 1. Akdeniz Film Festivali için tahminlerin çok üzerinde başvuru oldu.

  • 591
İzmir'de 210 Akdeniz filmi yarışacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1-9 Kasım 2013 arasında düzenleyeceği 1. Akdeniz Film Festivali için tahminlerin çok üzerinde başvuru oldu. 25 ülkeden toplam 210 film, “Uçan Balık” için yarışacak. Festivalin uluslararası jürisi yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, film eleştirmeni, sinema tarihçisi ve sinema alanında tanınmış kişilerden oluşacak. Festivale, Centro Studi Pier Paolo Pasolini di Casarsa, Cineteca di Bologna, Lübnan Film Foundation, Euromed Audiovisual III, Greek Film Center, Cocayannis Film Foundation gibi uluslararası sinema kuruluşlarının da işbirliğiyle toplam 210 film başvurdu. Beklentinin çok üzerindeki başvuru sayısıyla uzun metrajdan belgesele, kısa filmlerden deneysel filmlere kadar farklı türden pek çok filmin odağı olan festival, sanat çevrelerinde şimdiden heyecana yol açtı.

AKDENİZ FESTİVALDE BULUŞACAK

Akdeniz ülkelerinden filmlerle Akdeniz temasını içinde barındıran filmlerin başvurduğu festivale, Türkiye’nin yanısıra Karadağ, Slovenya, Bosna-Hersek, İtalya, Makedonya, Lübnan, Fransa, Hırvatistan, İspanya, Cezayir, Fas, Tunus, Arnavutluk, Filistin, Suriye, Sırbistan ve Mısır olmak üzere 17 ülkeden müracaat geldi. Ayrıca Almanya, İsviçre, İrlanda, Belçika, Irak, Kuveyt, Senegal ve Arabistan da Akdeniz ülkeleriyle ortak yapımlarıyla başvurdu.

210 eserin 30’u yarışma filmi, 49’u kısa film, 53’ü belgesel, 78’i ise uzun metraj kurmaca kategorilerinde müracaat etti. Ön seçici kurulun ağustos sonuna kadar değerlendirmesini tamamlayacağı festival yarışmasında dereceye girecek sinema sanatçılarına, şehrin Akdeniz kültürü ve denizle ilişkisini vurgulayan Uçan Balık ödülleri verilecek. Ödüller “En iyi film”, “En iyi yönetmen”, “En iyi kadın oyuncu”, “En iyi erkek oyuncu” ve “Jüri özel” dallarında olacak. Çeşitli para ödüllerinin olduğu yarışmada ayrıca Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından “En iyi film” ödülü verilecek.

Festival, pek çok filmin de Türkiye ve Avrupa’daki ilk gösterimlerine evsahipliği yapacak olması sebebiyle ayrı bir önem taşıyor. Akdeniz’de sinemayı sanat yapan klasik filmlerden günümüz yaşayan sinemasına ve yeni bakış açılarına yer verecek festival, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda sanatçıyı İzmir’de ağırlayacak. Gösterimdeki filmler, “yarışmalı” ve “yarışma dışı” kategoriler şeklinde olacak. Yarışma filmleri yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, film eleştirmeni, sinema tarihçisi ve sinema alanında tanınmış kişilerden oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek.