Sonbahar'da cilt bakımı nasıl olmalı

Son on yıl içerisindeki keskin ani mevsim değişiklikleri hayatımızın her noktasını etkilemeye başladı. Bu noktalardan bir tanesi de cildimiz.

  • 1047
Sonbahar'da cilt bakımı nasıl olmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda yaşanan ani mevsim değişiklikleri pek çok hastalığı ve problemi de beraberinde getirmekte. Özellikle yaz aylarının her geçen yıl daha yüksek sıcaklık ortalamaları ile seyretmesi ile beraber, yaz aylarında kullanılan cilt bakım ürünleri ve onların etkileri de cildimizi daha çabuk etkiliyor. 4 mevsimin yaşandığı Türkiye’deki ani mevsim geçişleri ile birlikte cildimize daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Zira mevsim geçişlerinde kullandığımız cilt bakım ürünleri, uzmanlar tarafından önerilmeden veya klinik inceleme yapılmadan kullanıldığında yan etkilere veya çeşitli bozulmalara neden olabilir.

Konu ile ilgili görüşlerini aktaran Uzman Dr. Fulya Tezel, sonbaharda yapılması gereken cilt bakımı ile ilgili insanları uyarıyor. Tezel, güneş ışığının yaz aylarına göre azalması ile birlikte cildinizdeki hücrelerde protein kaybı, damarların yaz aylarındaki genişlemesine göre daha sert bir hale gelmesi ve ciltte kuruluk ile birlikte cilt bakımı konusunda daha hassas davranmamız gerektiğini belirtiyor. Sonbahar’da buhar banyosu, kil maskesi, yüzümüzü ılık su ile yıkamak gibi uygulamalar hem soğuğa karşı hem de cildimizin sağlığı ile ilgili bizlere yardımcı olabilir. Konu ile ilgili olarak Tezel önemli bilgiler verdi; “Sonbahar’daki ani ısı değişimlerine karşı cildimiz hava alıp vererek bu sorunu aşma yoluna gider. Bu nedenle gözeneklerimizin açık ve sağlıklı olması oldukça önemlidir. “

Öncelikli olarak cilt tipinizi bilmeniz gerektiğini belirten Tezel, 4 farklı cilt tipinin olduğunu belirtiyor. Kuru, yağlı, hassas ve karma olarak 4’e ayrılan cilt yapısında, cildimizi iyi tanımamız ve ihtiyaçlarını da iyi bilmemiz gerekiyor. Cilt tipinin belirlenmesi konusunda mutlaka uzman doktorlara danışılması gerektiğini belirten Tezel, son yıllarda trendi oldukça artan internetten kozmetik alışverişi ile ilgili de uyarıyor.

Cildinizi tanımadan kozmetik alışverişi yapmayın.

İnternetin getirdiği kolaylıklar ile birlikte pek çok işimizi çevrimiçi olarak halledebiliyoruz. Bu durum özellikle internetten alışverişe de yansımış durumda. Her yıl milyarlarca TL değerinde olan ve sürekli büyüyen e-ticaret’te kozmetik ürünler de önemli bir paya sahip. Cildiniz ile ilgili gerekli bilgi ve donanıma sahip olmadan yapılan kozmetik alışverişlerinin zarar verebileceğini belirten Tezel, mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini belirtiyor.

Doğal ürünlere yönelin. Sağlıklı beslenin.

Yine son yıllarda tüketimi oldukça artan yağlı fast food besinleri, cildimize zarar veriyor.Konu ile ilgili olarak konuşan Tezel, aşırı yağlanma veya kuruluk, istenmeyen akneler ve siyah noktalar gibi pek çok cilt problemine yol açan fast food besinler yerine daha sağlıklı ürünler tüketmemiz gerektiğini söylüyor.

Bol bol yeşil çay tüketin.

Yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle derinin yaşlanması ile ilgili yeşil çay oldukça etkili bir önlem. Aynı zamanda uzmanlar tarafından tavsiye edilen ve yeşil çay içeren ürünleri kullanmak da mümkün.

Damar çatlamasına karşı lazerli çözüm mümkün.

Halk arasında yaygınlıkla “damar çatlaması” olarak bilinen telenjiektazilerden son yıllarda lazer operasyonları ile sıyrılmak mümkün. Gelişen teknoloji ile birlikte çok kısa sürede damar çatlamassından kurtulabileceğinizi belirten Tezel, bu işlemin oldukça güvenli olduğunu da belirtiyor.