Spor Yaparak Zayıflamak İmkansız

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Akova, zayıflamak için spor yapanları uyardı.

  • 649
Spor Yaparak Zayıflamak İmkansız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sadece spor yaparak zayıflamanın mümkün olmadığını belirten Akova, “Vücudumuz uyanıktır. İlk önce kilo verirsiniz, fakat sonra diyet olmadan zayıflamanız imkânsız hale gelir” dedi.

Bir insanın sadece spor yaparak kilo vermesinin mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bedrettin Akova, “Bilhassa obezite problemi olan insanlarda spor yaparak zayıflamak imkânsızdır. Kilo vermek için spor yapmak destek aracı olarak kullanılmalıdır ki doğru olan da budur. Ancak öncelikle kişi hayat tarzını doğru ayarlamak ve diyet yapmak zorundadır. Diyetini de doğru ayarlamak ve harfiyen uymak zorundadır. Kişi ben sadece spor yaparak kilo veririm derse büyük bir yanılgıya düşer. Spor hekimi olarak bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bu konuda çok fazla bilimsel araştırma yapıldı. Diyet tek başına kilo vermede etkilidir. Spor yapmak ilk zamanlarda bir miktar kilo vermenizi sağlar. Ancak daha sonra yetersiz kalır. Diyet ve egzersiz birlikte yapıldığında hem kalıcı olur, hem de daha sağlık kilo verilmesi sağlanır” diye konuştu.

“VÜCUDUMUZ UYANIKTIR, ENERJİ POLİTİKASI UYGULAR”
Kabaca düşünüldüğünde sürekli spor yaparak kilo vermenin mantıklı gelebileceğini vurgulayan Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akova, “Fakat vücudumuz çok uyanık. Günlük faaliyetlerimizi çabucak benimser ve enerji kaybımızın ne kadar olduğunu hemen öğrenir. Ona göre de enerji politikası uygulamaya başlar. Siz düzenli spora yeni başladığınızda bir miktar kilo verirsiniz. Ancak ondan sonra verememeye başlarsınız. Çünkü vücudumuz bu durumu benimsiyor ve alışıyor. Bunu spor yapmayalım anlamında söylemiyorum. Spor tabii ki yapalım. Metabolizmamızı yüksek tutmak, şeker ve tansiyon benzeri çok sayıda hastalıklardan korunursunuz. Ancak kilo da vermek istiyorum diyenler ve obezite problemi olanlarda hayat tarzı değişikliği ve diyetin uygulanması şarttır. İşte o zaman spor yapmak anlamlı olur” diye konuştu.

(İHA)