Sürdürülebilir kırsal turizm için yol haritası çizildi

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı, Türkiye'deki çalışmalarına yönelik stratejik plan çalıştayını gerçekleştirdi.

  • 716
Sürdürülebilir kırsal turizm için yol haritası çizildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Karadeniz ülkelerinde sürdürülebilir kırsal turizmin geliştirilmesi için bir ekoturizm ağı oluşturmayı amaçlayan Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı, Türkiye’deki gelecek beş yıllık dönemi kapsayacak stratejik plan belgesinin hazırlanması için tarafları Azdavay’da bir araya getirdi.

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı, Türkiye’deki çalışmaları için yol haritasını oluşturacak beş yıllık stratejik plan belgesinin hazırlıklarını tamamladı. Katılımcı bir yaklaşımla yürütülen planlama süreci, Trabzon, Samsun, Sinop ve Bartın illerinde yapılan bir dizi bölgesel toplantının ardından, ilgili tarafları Kastamonu ili Azdavay ilçesinde bir araya getiren çalıştayla sonuçlandırıldı.

Kırsal kalkınma için sürdürülebilir turizm
Programın pilot uygulama noktalarından olan Azdavay İlçesi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, sürdürülebilir kırsal turizmin bölgenin refah seviyesini yükseltmek için kilit önemde olduğunun altını çizerek etkili sonuçlar için paydaşlar arası işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Azdavay Kaymakamı Abdullah Huzeyfe Çakmak ise kalkınmanın sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel boyutlarıyla bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğine dikkati çekti ve bu anlamda kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında süreklilik arz eden işbirlikleri kurulması gerektiğini kaydetti.

Planlamada katılımcı yaklaşım  
Dört gün süren çalıştaya Küre Dağları Milli Parkı çevresinde sürdürülebilir kırsal turizm alanında çalışan işletme sahipleri, yerel yönetim ve kamu kurumlarından temsilciler, alan kılavuzları ve yerel sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra, Türkiye ve Ukrayna’da kırsal turizmde başarılı yöresel örgütlenmelerden temsilciler katıldılar.

Sürdürülebilir turizm ve planlama uzmanı Metehan Gültaşlı moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştay boyunca katılımcılar, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde sürdürülebilir kırsal turizmin geçmişini ve bugününü değerlendirerek geleceğe dönük ortak zemin ve eylem önerileri geliştirdiler.

Planlama süreci tamamlandı
Çalıştaya Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı’nın lider kuruluşu Sustainable Rural Development International (SRDI) adına katılan Richard Shepard, planlama sürecinin başarıyla tamamlandığını ve bundan sonraki süreçte uygulamaların yine katılımcı bir anlayışla hayata geçirileceğini ifade etti.

Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) Yönetim Kurulu üyesi ve proje yürütücüsü Dr. İsmail Menteş ise, Program’ın Türkiye Ulusal Ofisi’ni yürütme sorumluluğunu üstlenen taraf olarak, tüm paydaşlarla üretilen stratejik planın kendileri için temel yol haritasını oluşturacağını belirtti. Planlama sürecinin tamamlanmasının uygulama sürecinin başlangıcı anlamına geldiğine işaret eden Menteş, yürütülen çalışmaların bölge kalkınmasına katkı sunacağına inandıklarını söyledi.

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Bakanlığı sorumlu. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise Programın sözleşme makamı.