TAİB, Özbekistan'da 'zafere giden yol'u anlattı 

Azerbaycan, Karabağ'da Ermenilere karşı kazandığı zaferi, Türk Dünyası'nda çeşitli etkinliklerle anlatmaya ve kutlamaya devam ediyor.

  • 4877
TAİB, Özbekistan'da 'zafere giden yol'u anlattı 

Türk Asakallar Birliği(TAİB) Türk Dünyası’nda Azerbaycan’ın, Ermenistan’a karşı Karabağ’da kazandığı zaferin coşkusunu yaşamaya devam ediyor.

TAİB, Kırgızistan’dan sonra önceki günde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te “Zafere Giden Yol” konulu bir konferans düzenledi.

Taşkent’te bulanan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Özbekistan protokolü, siyasileri ve Özbek halkının büyük ilgi göstermesi konferansı düzenleyen TAİB heyetini sevindirdi. Bakü’den, Taşkent’e giden TAİB heyeti ilk önce bu şehirde bulunan Haydar Aliyev anıtı önünde Karabağ Savaşı’nda şehit düşen Azerbaycanlı kahraman şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunduktan sonra çelenk sundu.

Konferansın açılış konuşmasını Haydar Aliyev Azerbaycan Kültür Merkezi Müdürü Samir Abbasov, katılımcıları selamlayarak, Zafer Bayramı'nı kutladı ve konferansın önemini anlattı.

Samir Abbasov, Ermenistan'ın işgal politikası ve Ermenilerin 30 yıldır Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği terör eylemleri hakkında geniş kapsamlı bir raporu da katılımcılara görseller eşliğinde  aktardı.

ZAFERE GİDEN YOL FİLMİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Daha sonra  Azerbaycan Missiya televizyonun yapımını gerçekleştirdiği Karabağ Savaşı’nı anlatan "Zafere Giden Yol" isimli film gösterildi. Konferansa katılanlar filmi ayağa kalkarak alkışladılar.

Türk Aksakalları Birliği Başkanı ve Yeni Azerbaycan Partisi Akiller Meclisi üyesi Akademisyen Sudeyif İmamverdiyev ve Türk Dünyası Eş Başkanı ünlü diplomat Hulusi Kılıç, Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'ndaki zaferini örneklerle ve görsellerle değerlendirdi.

Azerbaycan'ın tarihi adaleti yeniden tesis ederek tüm Türk dünyasını gururlandırdığını söyleyen konuşmacılar, Türk Birliğini güçlendirmek, Türk devletleri arasındaki ilişkilerin genişletilmesi, iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi, tarihi adımlar atılması gibi özel önem taşıyan konuları ayrıntılı olarak katılımcılara anlattılar.

Azerbaycan-Özbekistan parlamentolar arası dostluk grubu üyeleri Milli Meclis Milletvekilleri Ramil Hasan ve Mushfig Jafarov, 44 günlük Karabağ Savaşı'nda kazanılan zaferin tarihi öneminden bahsederek, Azerbaycan’ın Türkiye ile iş birliği yaparak bu toprakları güvence altına aldığını  kaydetti.

TÜRK DÜNYASI ARTIK HERŞEYİN FARKINDA

Türk devletlerinin karşılıklı iş birliğinin dinamik gelişimi ve Türk halkları arasındaki entegrasyon sürecinin hızlanması gibi konuların İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan yeni gerçeklerden kaynaklandığını vurgulayan Özbekistan ve Azerbaycanlı milletvekilleri, Türkiye'nin ve Türk Dünyası’nın geleceğe dair beklentilerini dile getirdiler. Türk Devletleri Teşkilatı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan’ın bu beklentileri doğru değerlendirdiğini ve sürecin ön saflarında yer aldığını vurguladılar. Konuşmacılar Türk Dünyası’nın yeni dünya düzenindeki gelişmelerin artık farkında olduğuna dikkat çektiler.

Uluslararası Türk Akademisi başkanlığını yürüten Fuzuli Majidli konuşmasında Türk dünyasında yaşanan süreçlerden, Türk Devletleri Teşkilatı'nın başarılı çalışmalarından ve Türk halkları arasındaki ilişkilerin güçlenmesi doğrultusunda yürütülen projelerden bahsetti.

Konferansta konuşan Özbek kamuoyu temsilcileri, Vatanseverlik Savaşı'nın gidişatını iyi hatırladıklarını, Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtardığı haberlerinin kendilerini sevindirdiğini belirterek, Özbekistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin derin köklerine değindi. Konuşmacılar, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bu doğrultuda sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türk dünyasının gelişimine katkılarından dolayı TAİB Başkanı Sudeyif İmamverdiyev, birliğin Türk Dünyası Eş Başkanı Hulusi Kılıç’a, Milletvekili Ramil Hasan ve Mushfiq Jafarov'a Haydar Aliyev Azerbaycan Kültür Merkezi'nin onursal fermanı takdim edildi.

TAİB’in organize ettiği ve davetliler tarafından beğenilen Karabağ Savaşı’ndan fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.