Tarihi çınarın dalları tehlike oluşturuyor

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde tabiat anıtı olarak tescillenen bir kafenin bahçesindeki 800 yıllık çınarın kırılan dallarının, tehlike oluşturduğu bildirildi.

  • 1125
Tarihi çınarın dalları tehlike oluşturuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beldeğirmeni köyünde 38 metre yüksekliğe sahip Beyazıt Çınarı'nın üst dallarından bazıları kırılarak düştü. Kafenin bahçesine düşen dallar korku yarattı.

Kafe işletmeci Salih Sertdemir, AA muhabirine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak tescillenen çınarın üst dallarının bazılarının büyük bir gürültüyle gövdeden ayrıldığını söyledi.

Bahçede kimsenin bulunmamasının olası bir kötü sonucu önlediğini ifade eden Sertdemir, "Sezonu kapattığımız için işletmemizde yoğunluk yoktu ancak hava güzel olduğu için birkaç masamız doluydu. Rüzgar da yoktu ama olay birden gelişti. Önce çatırtı sesi duyduk, ne olduğunu anlayamadan dallar gövdeden ayrıldı büyük bir gürültüyle zemine düştü. Çok şükür kimseye bir zarar gelmedi." diye konuştu.

Sertdemir, daha önce de birkaç kez ağacın bazı dallarının koptuğuna dikkati çekerek, bir an önce ilgili kurumların gereken tedbiri alması gerektiğini ifade etti.

Çınarın dallarının çelik halatlarla gövdeye bağlanması gerektiğini savunan Sertdemir, şunları kaydetti:

"Bu çalışmaların örnekleri benzer ağaca sahip bölgelerde var. Belirli aralıklarla benzer olaylarla karşı karşıya geliyoruz. Bu zamana kadar can yakan bir olayla karşılaşmadık ama bu karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Biz maddi hasarları geçtik, 800 yıllık çınara üzülüyoruz."

AA