Taş baskı sanatını atölyeye çevirdiği odunlukta yaşatıyor

Kastamonulu Celal Yağcıoğlu, unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan taş baskı sanatını atölyeye çevirdiği odunlukta yaşatmaya çalışıyor.

  • 3197
Taş baskı sanatını atölyeye çevirdiği odunlukta yaşatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taş baskı ustası Celal Yağcıoğlu'nun kumaş üzerine taş baskı ile yaptığı ürünler görenleri büyülüyor. 3 yıl önce evinin odunluk bölümünü düzenleyip burada taş baskı yapmaya başlayan Yağcıoğlu, yaptığı ürünleri Türkiye’nin 25 iline göndererek bu kültürün devam etmesini sağlıyor.

3 yıl önce bu işe hobi olarak başladığını belirten 48 yaşındaki Celal Yağcıoğlu, “Kastamonu’da operatör olarak çalışmaktayım normalde. Yalnız bu baskı işine de 3 yıl önce bir hobi olarak merakımdan dolayı ve eşim de el dokuması yaptığı için boş vakitleri değerlendirmek babında taş baskı yapmaya başladım yöresel ürün olarak. Hem ailemize bir katkı olsun hem çocuklarımızın eğitimine bir katkı olsun diyerek bu işe girdik. Daha sonra ilerleyen zamanlarda gitgide taleplerin olmasıyla da hoşumuza gitti. Talepler geldikçe biz çalışmamıza hız verdik, yön verdik, farklı kalıplarımızı çoğalttık. Malzeme siparişleri aldık. Malzeme siparişlerini yetiştiremediğimiz zamanlar oldu, gece yarılarına kadar çalıştığımız zamanlar oldu. Ondan da memnun kaldıkça biz bu işin devamını sağladık” dedi.

Taş baskının günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Yağcıoğlu, “Taş baskı Kastamonu kültürü için unutulmaya yüz tutmuş eserler arasında. Biz bunları canlandırmak için hem ailemize katkı babında hem kültürümüzü canlandırmak babında geliştirmek için hem bütçemize, hem kültürümüzü geliştirmek için bu işle uğraşı sağlamaya başladık. Ondan dolayı devam ediyorum, müşteri taleplerini de elimden geldiği kadar karşılamaya çalışıyorum” diye konuştu.

Ürünlerini sosyal medya üzerinden pazarlıyor 
Facebook ve Instagram üzerinden taş baskı ürünlerini pazarladığını anlatan Yağcıoğlu, “Yani yurt dışına ben göndermedim ama gönderdiğim müşteri arkadaşlardan yurt dışına gönderen var. Böyle talep olarak Türkiye’nin 81 ilinin 25’ine gönderdim. Ama sayı olarak öyle uzun boylu değil de yaklaşık olarak kendi çapımızın baya üstündeyiz gönderme sayısı olarak. Bez olarak ham pamuklu kullanıyoruz. Normalde polyester karışımlı olduğu zaman boya uygulayamıyoruz. Yüzde yüz pamuklu kullandığımız malzeme. Boya olarakta dört çeşit bir malzeme karışımı var. O da Kastamonu yöresine ait boya türü, yani onu da kendimiz karışım olarak elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

"Kastamonu kültürünün canlandırılmasını istiyorum" 
Yağcıoğlu, şöyle devam etti: 
“Kastamonu şu anda kültür şehri olarak ilan edildi. Kastamonumuz kültür şehri çatısı altında biz bu işi yapıyoruz. Ama tanıtım olarak da tanıtımımız var kendi çapımızda ama büyüklerimizden biraz daha canlandırılması için biz imkanları dahilinde yapmaya çalışıyoruz. Büyüklerimizin kolları uzun olduğu için biraz daha Kastamonu kültürünü canlı şu anda ama daha da canlandırılmasını istiyorum ben."