Taşköprü'ye elektriği ilk o getirdi

Taşköprü Eski Belediye Başkanı Mehmet Türkmenoğlu'nun torunları, Belediye Başkanı Abdullah Çatal'ı makamında ziyaret ettiler.

  • 2111
Taşköprü'ye elektriği ilk o getirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1930-1946 ve 1950-1958 yıllarında Taşköprü Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve o yıllarda Kastamonu’da dahi elektrik yok iken ilçeye elektrik getirmesiyle bilinen Mehmet Türkmenoğlu’nun, torunları Tanju Kartal, Ayşe Kartal, Altar Kartal ve kuzeni Şevket Oğuz ile Ayşegül Oğuz, Belediye Başkanı Abdullah Çatal’ı ziyaret ederek hayırlı olsun temennilerinde bulundu.

Belediye Başkanı Çatal, merhum Belediye Başkanı Mehmet Türkmenoğlu’nun Taşköprü ilçesine elektrik getirilmesi başta olmak üzere görev yaptığı sürede birbirinden değerli hizmetleri yaptığını ve kendilerinin de Mehmet Türkmenoğlu gibi ölümsüz eserleri ilçeye kazandırmak gayesinde olduklarını ifade ederek nazik ziyaretlerinden dolayı misafirlerine teşekkür etti.

Mehmet Türkmenoğlu kimdir?
1930-1946 ve 1950-1958 yıllarında Taşköprü Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Türkmenoğlu, 1930’lu yıllarda İstanbul’a gittiği zaman şehrin ışıltısını gördüğünde, Taşköprü’nün de elektriğe kavuşmasını çok istedi. O dönem ilçenin elektik hattı projesini çizdiren Türkmenoğlu, Siemens firmasıyla görüşmelerde bulundu. Halen günümüzde elektrik santral binasının içerisinde bulunan Siemens firmasının hareket ve yakıt ile çalışan makinelerini Taşköprü’ye getirtti. Belediye’deki personel yetersizliğinden dolayı, gerekli izinleri alarak, Cezaevi mahkumlarıyla birlikte, 14 km. kanal kazılarak Gökırmak’ın suyunun bir kısmı kanala yönlendirilerek ve şu an Pompeiopolis antik kenti sit alanı olan Zımbıllı Tepe’den suyun düşürülerek, elektrik binasının içinde bulunan makinaları hareket ettirmek suretiyle elektrik üretimi yapıldı. Taşköprü’nün elektrik gücünün geliştirilmesi süreci 1930’lu yıllarda başlayıp 1953’lü yıllara kadar devam etti. Bu yıllarda ilçeye akşamları 4 saat kuvvetli elektrik verildiği ve o dönem il merkezinde bulunan idarecilerinde bu kuvvetli elektriğin Taşköprü’de bulunmasından dolayı, akşamları sık sık Taşköprü’ye geldikleri bilgiler arasında bulunuyor.