Tatil dönüşü başladı, dikkat

Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, Vatandaşları Trafik Kazalarına Karşı Uyararak Tavsiyelerde Bulundu.

  • 681
Tatil dönüşü başladı, dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bayram dönüşünde ’son gün yola çıkmayın’ uyarısı yapan Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, çocuk koltuğu olmadan 10 yaşından küçük çocuklarla seyahat edilmemesi gerektiğini söyledi.

Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, bayram dönüşünde vatandaşları trafik kazalarına karşı uyararak tavsiyelerde bulundu. Tatil dönüşünde mutlaka dikkatli olunması gerektiğini belirten Saraç, “Tatile geldiklerinde görmüş oldukları kazalardan ders almaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Yolculuğa çıkmayı son güne bırakmamaları gerekiyor. Herkes 9 günlük ailesiyle bayramı dolu dolu geçirmek istiyor. Yoğunluk yaşandığından dolayı şehirler arası yolda araç kullanan herkes profesyonelce araç kullanmıyor ya da yorgun olabiliyorlar. Yağlı yiyecekler yiyorlar ve yolda uykuları geliyor. Kaza bir an dikkatsizliğin sonucunda meydana gelen bir şeydir” dedi.

"Gece yolculuk yapmayın"
Yola çıkacak sürücülerin kesinlikle son güne kalmaması gerektiğinin altını çizen Saraç, “Yağlı yiyecekler yemeyin. Gece yolculuk yapmayın ve genelde gündüz yolculuk yapmayı tercih edin. Yolculuk esnasında bol bol molalar verin ve kafein içerikli içecekler tüketin. Uykusu gelen sürücüler genelde 20 dakikada bir durur ve elini yüzünü yıkar. Ama bu sıkıntılı bir durumdur. Yorgunluk hissedildiği an mutlaka mola vermek gerekiyor. Bu mola da en az yarım saat olmalıdır. Mola esnasında da yürüyerek açılmanızı sağlayın” diye konuştu.
"Yola çıkmadan aracınızın bakımını yaptırın"

Araç bakımlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade eden Saraç, “Özellikle aracın frenleri ve lastikleri önemlidir. Çünkü aracın tüm teknik özelliklerini yere aktaran en önemli özellik lastiklerdir. Kötü bir lastik her zaman kaza nedenidir. Bu yüzden aracın lastiklerini, frenlerini, motorun yağını ve suyunu mutlaka gözden geçirsinler” şeklinde konuştu.
"Çocuklar, çocuk koltuğunda veya arka koltukta seyahat ettirilmeli"

En önemli hususlardan birinin de emniyet kemeri olduğunu aktaran Saraç, “Mutlaka emniyet kemerini taksınlar. Bu sadece sürücüler için geçerli değildir. Aynı zamanda yolcular için de çok önemlidir. 1 metre 65 santimden kısa boylular ön koltukta oturmasınlar. Arka koltukta otursunlar. Arkada oturan yolcuların da emniyet kemeri takılı olması gerekiyor. Arka cam önüne görüşü kapatacak herhangi bir cisim konulmalıdır. Çocuklar, çocuk koltuğunda veya arka koltukta seyahat ettirilmelidir. Çocuk koltuğu olmadan 10 yaşından küçük çocuklarla seyahat edilmemelidir. Çünkü kaza esnasında aracın içerisinde çok ciddi bir şiddet meydana gelmekte ve aracın sağına soluna çarparak durabilmektedir. Küçük çocuklara normal kemer takılmaması gerekiyor. Bu daha kötü durumlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.