Tatile Çıkacak Sürücülere Lastik Uyarıları

Ramazan Bayramı sonrasında tatile gidecek olan vatandaşların otomobillerinin lastiklerini kontrol etmeden yola çıkmamaları, sıcak havalarda lastiklerin 2-3 saatte bir dinlendirilmese gerektiği belirtiliyor.

  • 665
Tatile Çıkacak Sürücülere Lastik Uyarıları
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Ramazan Bayramı sonrasında tatile gitmek isteyen bir çok sürücü otomobillerine bakım yaptırmadan yola çıkmıyor. Ancak birçok sürücü lastiklerini kontrol etme gereksinimi duymuyor. Hava sıcaklıklarının 40 dereceye ulaştığı birçok bölgede asfaltlarda da erime meydana geliyor. Lastik havasının eksik olan otomobillerde sıcak havalarda patlamalar meydana geliyor. Diğer yandan sıcak havada uzun süre giden lastikler, araçların fren mesafesi ve yol tutuşunu da düşürerek kazaya davetiye çıkartabiliyor.

Konuyla ilgili konuşan Eskişehir’deki lastik ustası Rıfat Uzunca, yola çıkacak olan vatandaşların, her ne kadar araçlarına güvenseler dahi ön düzen parçalarını ve lastiklerini kontrol ettirmeleri gerektiğini ifade etti. Lastik basınçlarının yolculuk esnasında değil, yola çıkmadan önce ve lastikler soğuk iken yapılmasının doğru olacağını vurgulayan Uzunca, “Yola çıkacakların ilk olarak lastik havalarını kontrol etmeleri lazım. Ön düzen parçalarında bir arıza olup olmadığına bakılması lazım, gerekli olursa rot ve balans ayarları yapılması lazım, lastikle yıpranma ve yırtılma varsa bunların da giderilip yola çıkılması lazım. Yola çıkmada önce araca uygun lastik basınçlarının ayarlanması lazım” dedi.

UZUN YOLCULUK SIRASINDA LASTİKLER DİNLENDİRİLMELİ

Sürücülerin ortalama hız sınırı ve trafik kurallarına uyarak yolculuk yaptıkları takdirde lastiklerini 2 ya da 3 saate bir dinlendirilmelerinin gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Uzunca, konuyla ilgili konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Hız sınırı ve trafik kurallarına uyarak 2 ile 3 saat arasında yol alınıp, aracın müsait bir yerde dinlendirilmesi lazım. Fakat dinlenme tesislerinde yapılan araçların gelmesiyle birlikte su tutulma işlemi yanlıştır. Lastiklere, jantlara ve özellikle disklere su tutturmadan yaklaşık olarak 20-25 dakika araç dinlendikten sonra yola çıkması daha mantıklı. Dinlendirilmeden yola çıkılırsa halkımızın dediği gibi yolda lastik patladı, yarıldı tabirleri daha çok lastik ısındığı zaman ortaya çıkar. Bu durumlarda lastik basınçları ısınmadan kaynaklı normalinden yüksek olur. Bu yükselme fren mesafesi, yol tutuşu ve viraj güvenliğini azaltır.”

(İHA)