Otomobil lastikleri üzerindeki şifreli rakamların sırrı

Oto lastiklerini alırken mutlaka üretim tarihi ve son kullanım tarihine dikkat edilmesi gerekir. İşte püf noktaları...

  • 1046
Otomobil lastikleri üzerindeki şifreli rakamların sırrı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MUTLAKA ÜRETİM TARİHİNE BAKIN

Lastiklerin kullanım süresi teknik olarak 4 yıldır ama doğru koşullarda stoklanırsa nem,koku,ısı bu tam sağlanamadığı için bu ömür 2 yıla düşüyor siz lastik alırken son 2 yıl içinde üretilmiş olanı alın. Dış lastiklerin üzerinde üretim tarihi olarak önce kaçıncı haftada üretildiyse o yazar 1 yılda 52 hafta var.1 ocaktan itibaren sayın her ayda ortalama 4 hafta var. Tarih olarak yılın son iki rakamı yazar.  Lastik üzerindeki adeta şifreli rakamlara iyice bakın daha iyi anlayacaksınız.Bir çoğumuz her gün araba kullanıyoruz ve genellikle araçlarımızın hayati önem taşıyan lastiklerine gerekli kontrolleri yapmıyoruz. Gerekli kontroller yapabilmemiz için lastikler hakkında bazı bilgileri bilmemiz gerekir.

Lastikler yanaklarına damgalanan üretim yılından itibaren 4 yıl içinde kullanım ömrünü tamamlar : Son kullanma tarihi geçmiş lastikler daha fazla patlama riski taşır ve ciddi kazalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden kullandığımız lastiklerin son kullanım sürelerini kontrol edip bilmemiz gerekir.

Bir lastikteki son kullanma tarihini bulmak çok kolaydır. Lastiğin yanağını kontrol ederseniz, üzerine damgalanmış 4 haneli bir sayı görürsünüz. Bu sayı lastiğin üretildiği hafta ve yıla denk gelir, son kullanma tarihi bu tarihten itibaren 4 yıldır.

Lastik basıncı : Çoğu insan otomobilini gerçek lastik basıncı altında kullanmayı tercih etmektedir. Mesela 30 PSI olması gereken lastik basıncını 26-28 PSI'a kadar düşürüp yolda sürtünmeden dolayı lastiğin ısınarak normal değerine yükselmesi beklenmektedir. Lastik basıncını düşük tutmak doğru bir uygulama değildir! Günümüzün tubeless tabir edilen lastiklerinde iç lastik yoktur ve düşük basınçta lastik yerle daha az temas eder, aracın yol hakimiyeti azalır. Üstelik lastik düzensiz aşınır ve lastik ısısını gereğinden faza yükselmesine neden olur. Bu şekilde lastik daha kolay patlamaya müsait hala gelir.

Lastiğin yanında ayrıca o lastik için izin verilen azami basınç değerleri de yazılıdır. Kendi lastiğinizin izin verilen azami basınç değerini kontrol edin, lastiklerinizi izin verilen azami değerine kadar şişirin. Farklı lastikler farklı hava basınçları için tasarlanmışlardır. Lastiğinize ait azami basınç değerini lastiğin yanağındaki janta yakın küçük sayıda görebilirsiniz. Asla bu basınç değerini aşmayınız!

Lastiğin taşıma kapasitesi : Bir diğer önemli husus da aracımızda taşıdığımız yükün miktarıdır. Lastiklerimizde oluşturacağı zorlamayı düşünmeden araçlarımızı haddinden fazla yükleriz. Aşırı yüklemeler lastiğin patlamasına ve kazaya neden olabilir.

Lastiğin yanağında lastiğin maksimum yük taşıma kapasitesi endeks cinsinden yazılıdır.

Lastiğin maksimum hız değeri : Lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında belirtilir.

Lastiğin ısıya dayanıklılığı : "Temperature" yani ısı yazısından sonra gelen harfler lastiğinin ısıya dayanıklılığını gösterir. Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A'dan başlayarak düşüğe doğru B ve C diye sıralanırlar.

Lastiğin çekiş gücü : Çekiş gücü lastiğin ıslak bir zeminde durabilme yeteneğidir. "Traction A" değerine sahip bir lastik, ıslak bir yolda size diğer düşük dereceli bir lastikten daha kısa mesafede durabilme imkanı sunar. Çekiş değeri yüksekten düşüğe "AA", "A", "B" ve C olarak sıralanır.

Lastiğin diş değeri : Bu sayı size lastiğinizin diş değerini verir. 400 değerine sahip bir lastik 200 değerine sahip bir lastikten iki kat daha uzun ömürlüdür.

Lastiklerinizin;

  • Azami hava basıncı değerini
  • Çekiş gücünü
  • Diş derinliğini
  • Her bir lastik için yük taşıma değerini
  • Hız derecelendirmesini
  • Isı mukavemetini ve
  • Her bir lastik için yük taşıma değerini
  • Lastik ölç
  • kaynak:otomotivo.com