Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı başvurulara açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, ülkemizde yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ilan edildi.

  • 497
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı başvurulara açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uygulanan teşviklerde yeni bir aşamaya geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülke genelinde Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım desteklerini yeniden kurgulayarak, üretici ve alıcıyı aynı anda teşvik eden Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrısına çıktı.

"Program ülkemizde ilk kez uygulanıyor"

Ülkemizde ilk kez uygulanan programla yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimi hedefleniyor. Bu amaçla odak sektörlerdeki öncelikli ürünlerin destekleneceği program kapsamında, ilk olarak makine sektörüne yönelik projeler kabul edilecek. Bir sonraki aşamada destekler bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya ve ulaşım araçları sektörleriyle devam edecek.

“50 milyon üzerindeki yatırımlara proje bazlı teşvik”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacak yatırımlar, katma değerli üretimin artırılması yönünde önemli bir adımı oluşturuyor. Yatırımlarda tutar eğer 50 milyon lirayı aşarsa bu durumda proje bazlı teşvik sistemi devreye girecek. Böylelikle dış ticarette ülkemizin rekabet gücünün zayıf olduğu ya da dış ticaret açığı verdiğimiz ürünlerde yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacak. Program ayrıca ülkemizin gelecekte hızlı bir talep artışına sahne olacak ileri teknolojili ürünlerde öncü ülkeler arasında yer almamızın önünü açacak.

"2 aşamalı başvuru"

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yapılacak proje ön başvuruları 4 Ekim-22 Kasım tarihleri arasında "http://www.hamle.gov.tr" internet adresi üzerinden çevrimiçi olarak alınacak. Program başvuruları, ön başvuru ve kesin başvuru olmak üzere 2 aşamada olacak. Başvuru yapılan projelere ait bilgi ve belgeler detaylı inceleme sonrasında, projenin Ar-Ge ihtiyacı varsa bunun da başvuru kapsamında sunulması talep edilecek.

Yatırım tutarı 10 milyon liranın üzerinde olan ve üretmeyi hedeflediği ürün "Öncelikli Ürün" listesinde yer alan projelerden ise kesin başvuru yapması istenecek. Kesin başvurular 12 Kasım-13 Aralık tarihlerinde alınacak. Kesin başvuru sürecinde Ar-Ge ihtiyacı bulunan firmalar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteklerine yönlendirilecek. Projenin niteliğine göre yatırımcılar Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleri, stratejik yatırım veya proje bazlı teşviklere başvuru konusunda bilgilendirilecek.

Ayrıca firmaların, proje detaylarını içeren Proje Fizibilitesi Raporu'nu da elektronik olarak program portalına yüklemesi talep edilecek. Kesin başvuru tarihinden sonra değerlendirme süreçleri başlatılacak.