Tosya Pirinci Hastalık Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde Çeltiklerde meydana gelen Pas Hastalığının ardından Ziraat Odası Heyeti çeltik arazilerinde incelemelerde bulundu.

  • 470
Tosya Pirinci Hastalık Tehlikesi ile Karşı Karşıya
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Hastalığın görüldüğü Aşağı Ova arazilerinde inceleme yapan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken’e yönetim kurulu üyesi Kadri Eken, Tarım Danışmanı Mustafa Yiğit ve çeltik ekicileri eşlik etti. Yerinde inceleme yapan Başkan Akdiken, gereken ilaçlamanın yapılmadığı ve hastalığın artması durumunda rekoltenin yüzde 50 düşebileceğini belirterek çeltik üreticilerini uyardı.

İncelemenin tamamlanmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Akdiken, “Çeltiklerde görülen hastalık üzerine Aşağı Ova çeltik alanlarını gezdik. Görülen hastalık; bu yıl havaların çok yağışlı ve nemli geçtiğinden ve havaların ısınması, gündüzleri çok sıcak gecelerin serin olmasından dolayı ‘Pas Hastalığı’ veya ‘Çeltik Yanığı’ hastalığı denilebilir. Bu hastalık belirtisi Aşağı dikmen, Çay kapı, Sapaca Köylerinde dolayıyla daha çok Aşağı Ova Köylerinde görülmektedir. Çeltik ekicisi çiftçilerimizle birebir görüştüğümüzde bu çeltik hastalığından dolayı verimin düşmesi söz konusu olabilir. Ben ilaç kullanılmadığı ya da tedbir alınmadığı takdirde rekoltenin yüzde 50 düşeceğini düşünüyorum. Ziraat Odası Başkanlığı olarak çiftçilerimizin İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibat geçip bu hastalıkla ilgili tavsiye edilecek ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu hastalık gelişmesini erken tamamlayan Tosya güneşi ve sarı kılçık çeltiklerinde görülmedi. Hastalıktan etkilenen Yaşar ve Osmancık 97 pirinçleri oldu. Ziraat Odası olarak çiftçimizin en yüksek verimi alması konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

SEDAT AĞACIKOĞLU (İHA)