Tosya Yaren Ocağı'nın ateşi Kastamonu Üniversitesi'nde yanacak

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ı ziyaret eden Tosya Ahi ve Yaren Derneği Yaren Meclisi üyeleri, yaren ateşinin Aralık ayında üniversitede yanması için Rektör Aydın'dan söz aldı.

  • 692
Tosya Yaren Ocağı'nın ateşi Kastamonu Üniversitesi'nde yanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tosya’da 750 yıllık gelenek olan Yaren Meclisi Ocağı yeni döneme hazırlanıyor. Geleneği Kastamonu il genelinde yaşatmak, yaren ateşini Tosya ile sınırlı kalmayıp ortak kültürde buluşturmak isteyen Tosya Ahi Yaren Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret ederek yapılan ve yeni dönemde yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ahi Yaren Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Minareci, Tosya’da, yüzyıllar öncesine dayanan Oğuzlar’dan gelen yaren geleneğini yeniden yaşamak ve yaşatmak için yola çıktıklarını söyledi. Yaren kavramının Türk örf, adet ve geleneklerinin İslam ahlak ve fazileti ile bütünleşerek, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde yürütülen tarihi ve kültürel mirasları arasında olduğuna dikkat çeken Ferhat Minareci, dernek olarak kültürün yaşatılması için mücadele verdiklerini kaydetti.

Oğuzlar’dan günümüze ulaşan ilim ve irfan yuvası Yaren Meclisi’nde bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, kültürün yaşatılmasında, destek veren herkese teşekkür etti.

Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, Aralık ayı içerisinde Kastamonu Üniversitesi bünyesinde yaren ateşi yakmak istediklerini belirterek, “Sayın Rektörümüzün desteği ile Aralık ayı içerisinde yaren ateşini üniversitemizde yakmak istiyoruz. Üniversite bünyesinde Ahi Yarenlik Topluluğu oluşturup öğrencilerimizin bu kültürü, bu geleni tanımalarını ve yaşatmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca dernek çatısı altında mehteran takımı kurmayı planlıyoruz. Kuracağımız mehteran takımı için desteklerini esirgemeyen sayın rektörümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Türk kültürünü, örflerini ve geleneklerini üniversite olarak çok önemsediklerini ve yaşatılması için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Yaren Ocağı kültürünün Tosya’nın en güzel adetlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Kültürün yüzyıllar boyunca unutulmadan devam ettirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Rektör Seyit Aydın, “Yaren Meclisi’nin ortaya koyduğu faaliyetlerden ötürü teşekkür ediyoruz. Geleneklerimizin ve göreneklerimizin yaşatılması çok önemli. Bu bağlamda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Derneğimizin Aralık ayında yaren ateşinin üniversitemizde yakılması ile ilgili talebini çok olumlu buluyoruz ve talebi destekliyoruz. Üzerimize düşen bir sorumluluk varsa seve seve yerine getireceğiz. Üniversitemiz bünyesinde kuracağımız Ahi Yarenlik Topluluğu ile öğrencilerimizi bu kültüre ortak etmeye çalışacağız. Kültürümüzü öğrencilerimizle tanıştıracağız” diye konuştu.

Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’a tura hediye etti.

Ziyarete Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Minareci, Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, yönetim kurulu üyeleri Serhat Ağacıkoğlu ve Mustafa Bayık katıldı.