Türk Dünyası'nın Kalbi Kastamonu'da Atacak

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde düzenlenecek olan İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı'nın hazırlıkları tamamlandı.

  • 884
Türk Dünyası'nın Kalbi Kastamonu'da Atacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

11 Mart 2016 Cuma günü Kastamonu’da gerçekleştirilecek olan Çalıştaya Kastamonu Üniversitesi ev sahipliği yapacak. UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun da logo desteği verdiği Çalıştay, üç oturum olarak yapılacak.

Çalıştay da Kırım’daki son gelişmeleri Kırım Emel Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım’ın Uluslar arası İlişkilerdeki Rolünü Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sezai Özçelik, “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” başlığını Kastamonu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kudret Artıkbaev anlatacak. Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz Gaspıralı’nın Türk Dünyası’na etkisini anlatacak. Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz Kırım Tarihini anlatırken, Öğr. Gör. Kemale Şakirova Kırım İle Aynı Kaderi Paylaşan Ahıska Türkleri’ni anlatacak. Yrd. Doç. Dr. Reshide Adzhumerova’da Gaspıralı'nın Kırım Edebiyatındaki Yeri ve Önemi konulu sunum gerçekleştirecek.

KEMAL ÇAPRAZ UNUTULMADI

Uluslararası İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı’nda Kastamonulu merhum gazeteci Kemal Çapraz’a da yer verildi. Çapraz, çalıştayda özel oturum ile anılacak. Kastamonu üniversitesinden Doç. Dr. Burhan Baltacı Kemal Çapraz’ın Kırım Sevdası ve ‘Sürgündeki Vatan Kırım’ Eseri adlı çalışmayı anlatacak. Kemal Çapraz’ın yeğeni Ferhan Çapraz da “Kemal Çapraz’ın Şahsiyeti ve İlkeleri’ni anlatırken gazeteci Hüsnü Acar Kastamonu ve Kemal Çapraz’ı masaya yatıracak. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Yavuzaslan’da Gaspıralı’nın günümüze gazetecilik etkisini anlatacak.

2014 GASPIRALI YILI İLAN EDİLMİŞTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, “2014 yılı, UNESCO tarafından İsmail Gaspıralı Yılı ilan edilmişti. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği olarak birtakım proje ve çalışmalar başlattık. İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri ve Çalıştayı 30 Ekim-1 Kasım 2014 tarihleri arasında Bartın’da gerçekleştirildi. Yine İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri 13 Kasım 2015 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlendi. Şimdi de 11 Mart 2016 tarihinde Kastamonu’da İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı’nı gerçekleştiriyoruz. Düşüncelerini 1883’te kurduğu ve 1918’e kadar varlığını sürdüren ‘Tercüman’ adlı gazetesiyle yayan Gaspıralı hayatı boyunca ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarı etrafında yürüttüğü çalışmaların neticesinde, Türk dünyasında aydınlanma hareketini başlatmış ve sağlam temeller üzerinde ilerlemesinin fikri alt yapısını oluşturmuştur” dedi.

AKİF YAMAN (İHA)