Türk Ocağı 4. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Türk Ocakları Derneği Kastamonu Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu dün Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapıldı.

  • 1509
Türk Ocağı 4. Olağan Genel Kurulu yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kovid-19 salgını ve uygulanan tedbirler kapsamında toplantı sadece dernek üyelerinin katılımıyla sınırlı tutuldu.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasından sonra kongre divan başkanlığına Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin, kâtip üyeliklere ise Dr. Yasin Akgöz ve Recep Tokat seçildi.

Genel kurul açılış konuşmasında Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, dernek yönetimi olarak geçen üç yıl içerisinde ülkenin önemli meseleleriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini, görüşlerini açıklamak ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla zaman zaman açıklamalarda bulunduklarını belirtti.

Yılmaz, şunları söyledi: “Deneğimizde bu süre içerisinde dernek adresinde ülkenin meseleleri ve gündem konularına ilişkin akademik toplantılar yapılmıştır. 2014 yılında 5 etkinlik gerçekleştirebilmiştir. 2015 yılı içerisinde 13 etkinlik düzenlenmiştir. 2016-2018 yılları arasında ise 25 etkinlik gerçekleştirilmişti. 2018-2021 yılları arasında ağırlıklı olarak konferans ve Ocakbaşı toplantıları şeklinde faaliyetler gerçekleştirdik. Milli Mücadele hareketinin 100. yılı münasebetiyle Hüsnü Açıksöz’ün İstiklal Harbi’nde Kastamonu adlı eserini ailesinin muvafakatini alarak 100. yıla armağan eser olmak üzere Ocağımız tarafından yeniden yayınlayıp ücretsiz dağıtımı yapılmıştır. Türkiye'nin önemli meseleleri ve Türk Dünyasını ilgilendiren meseleler hakkında basın açıklamalarında bulunduk. Üniversite öğrencilerine üyelerimizin katkısıyla eğitim bursu verilmiş ve verilmektedir. Burs yardımı yapan üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ederim. Allah onlardan ve hizmetlerinden razı olsun. Son üç yıldır gençler için düzenli olarak Cuma günleri 'Genç Okuma Grubu' adı altında kitap okuma ve anlatım günleri planladık ve başarıyla bu faaliyetlerimizi yürüttük. Kovid-19 salgını sürecinde ise okuma grubu etkinliklerini durdurduk ve Türk Ocakları Genel Merkezi'nin çevrim içi uzaktan yürüttüğü faaliyetler ile birleştirip gençlerimizi bu toplantılara yönlendirdik. Genel Merkez tarafından düzenlenen bölge istişare toplantıları ve davetlere katılım sağlandı. Genel Merkez tarafından her yıl düzenlenen Kurban Bayramı kurban bağış kampanyalarına dahil olduk, yine yardım kampanyalarını üyelerimizle paylaşarak katılım sağlamaya çalıştık. Üyelerimize ve Türk Ocağı etkinliklerinden haberdar olmak istediğini belirten kişilere hem düzenli olarak etkinlik duyurularımızı hem de gündem konularına ilişkin mesajlarımızı mesaj sistemi kullanarak ilettik, iletiyoruz” dedi.

Şube Başkanı Yılmaz konuşmasında Doğu Türkistan’daki gelişmelerden bahsederek; “Kadim vatanlarında Çin zulmü altında olan Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin feryatlarını dünya bir türlü duyamadı. Türkiye’de dahi maalesef fazla bir karşılık bulamadı. Onların hukukuna sahip çıkmak hem bizlerin hem de Türk Hükümetlerin millî, dinî ve insanî görevdir. Türkiye'de şiddete başvurmadan seslerini duyurmak için yaptıkları eylemlerin de zaman zaman engellendiğini duyuyor, üzülüyoruz. Allah yardımcıları olsun. 1997 yılında Kadir Gecesi şehit edilen yüzlerce kardeşimizi, Gulca Katliamını unutmadık. Orada, post-modern soykırıma maruz kalan Türkistanlı kardeşlerimiz için Türkiye son kaledir, son sığınaktır” dedi.

Son olarak Yılmaz; “Birkaç yıldır yaşadığımız sarsıntılar, ihanet girişimi, uluslararası alandaki gelgitlerle birlikte genel manzara aşağı yukarı aynıdır. ABD, Rusya, İran, Çin ve diğer yanda Avrupa Birliği ülkeleri ile zor dönem dış politikası yürütmeye yine devam ediyoruz. 2015 sonrası Türkiye'nin deniz alanlarındaki aktif ve askeri güce dayalı stratejisinin temelini oluşturan 'Mavi Vatan', Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'deki denizci politikasını şekillendiren bir doktrin olarak dikkatimizi çekiyor ve önemli görüyoruz. Değerli Ocaklılar Müslüman isek uyanık olmalıyız. Türk isek iki kat daha uyanık olmak durumundayız. Milli Mücadele döneminde Mehmet Akif, Balıkesir Zağnospaşa vaazında fırkacılığa, hizipçiliğe vurgu yaparak 'mesele vatandır, milletin içinde tefrika varsa muhakkak düşmanın eli vardır' diyordu. Çankırı vaazında 'önce hürriyet sonra ibadet' diyordu. Kastamonu Nasrullah vaazında ise Sevr Antlaşması’nı yerden yere vuruyor, kapitülasyonların zararlarından, emperyalistlerin açık gizli emellerinden bahsediyordu. Aynı dönemde Hüsnü Açıksöz de 'Mandadan evvel istiklal' diyordu. Bugün de emperyalistler eğer imkân bulsalar istiklalimizi mandaya tervic ettirebilirler. Türkün, Müslümanların canı ve kanını önemsemeyen Batı dünyası, kendi konforunun bozulmaması için her türlü yolu dener ve deniyor. ABD İsrail Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararını bu şartlarda anlıyoruz, anlıyoruz da daha birkaç gün evvel Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasını endişeyle karşılıyoruz ve bir anlam veremiyoruz. Geleceğin inşası, Türk Milletinin gücü ve varlığı ile birlikte olacaktır, buna yürekten inanıyorum. Bu coğrafyanın kaderi bin yıl önce olduğu gibi yine Türklüğün önderliğinde bir dirilişle mümkün olabilir. Bunun şuur ve idrakinde kadrolara ihtiyaç vardır, bu geleceğimiz olan gençlerimizle olacaktır. Yalnız Türk genci, tarih bilinci problemli, Türk kimliğiyle kavgalı, Türk-İslam medeniyeti gerçeğini anlayamamış zihinleri iyi tanımalıdır” diyerek öğrenci andının kaldırılmasını üzücü ve aynı zamanda tarihe geçen bir hata olarak değerlendirerek sözlerine Öğrenci Andını okuyarak son verdi.

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de kongreye uzaktan erişim yoluyla katılarak Genel Kurula seslendi.

Toplantıda Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt da bir konuşma yaptı.

Genel kurulda daha sonra seçimlere geçildi.

Yapılan seçimde yeni yönetim ve denetim kurulları oluşturuldu.

Yönetim Kurulu Asil Üyelikleri: Mehmet Serhat Yılmaz, Cevdet Yakupoğlu, Rafet Aslan, Hakan Ada, Kamil Akgün, Metin Ekici, Yasin Akgöz.

Yönetim Kurulu Yedek Üyelikleri: Ali Osman Kurtçu, Rafet Tiryaki, Nedim Afacan, Hamdi Özden, Serkan Altıkulaç, Ferhan Çapraz, Salih Üzümcü.

Denetim Kurulu Asil Üyelikleri: İbrahim Küçükbasmacı, Hasan Hüseyin Kaplan ve Ercan Çelebi.

Denetim Kurulu Yedek Üyelikleri: Ayhan Avanoğlu, Kutalmış Gökkuş ve Saim Sarıkaya.

Kurultay Delegeleri Asil: Rahmi Galip Vidinlioğlu, Mustafa Eski, Rıza Büyükata.

Yedek üyelikleri: Mehmet Serhat Yılmaz, Cevdet Yakupoğlu ve Abdullah Ünal seçildiler.

Türk Ocakları Kastamonu Şubesi Hars Heyeti Üyeliklerine ise Genel Kurulda oy birliği ile Mustafa Eski, Yaşar Nuri Şahin, Rahmi Galip Vidinlioğlu, Güler Tuluk, Mehmet Feyyaz Pattabanoğlu, Rıza Büyükata, Rafet Tiryaki, Muharrem Avcı, Nedim Afacan ve Abdullah Ünal seçildiler.

Genel Kurulda son olarak üyelerden dilek ve temennilerde bulunanlar oldu. TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Hamdi Özden, Dr. Mustafa Eski, Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu birer konuşma yaptılar.

Genel Kurul, toplu hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra divan başkanlığı tarafından oturum kapandı.