TÜRKAV, Mehmet Akif'i Kastamonu'da kaldığı evin önünde andı

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şube Başkanı Hamdi Özden 'İstiklal Marşı'nın temelleri Kastamonu'da atılmıştır' dedi.

  • 3193
TÜRKAV, Mehmet Akif'i Kastamonu'da kaldığı evin önünde andı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şube Başkanı Hamdi Özden, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü dolayısıyla  Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'da kaldığı Hepkebirler camii yakınındaki evin önünde yaptığı açıklamada; "İstiklal Marşı'nın temelleri Kastamonu'da atılmıştır" dedi.

Özden şöyle devam etti: "Milli mücadele döneminde Mehmet Akif 19 Ekim 1920'de Kastamonu'ya gelmiş, iki aydan fazla burada kalıp Kastamonu halkını Nasrullah camisi kürsüsünden bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmuştur. Ailesiyle birlikte bu evde kalmıştır. Bu sebeple Kastamonu'nun İstiklal Marşı'nın yazılmasında önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca İstiklal Marşı Sebilürreşad dergisinden sonra Ankara dışında ilk olarak 21 Şubat 1921 tarihli Açıksöz gazetesinde Kastamonu'da yayınlanmıştır. Bizler aynı atalarımızın yaptığı gibi Mehmet Akif'in 'Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın' duasının gereğini yerine getirmek ve  devletimizi ilelebet dimdik ayakta tutabilmek için kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi dost düşman tüm aleme ilan etmek için buradayız.

Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşımız, milli değerlerimizi, milli karakterimizi, milli şuurumuzu ve milli ülkülerimizi destan üslubuyla anlatan ve milli mücadele ruhunun ilelebet korunmasını sağlayacak eşsiz bir milli marştır. Millî mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan İstiklal Marşımız, dini ve milli kimliğimizi sembolize eden ay yıldızlı bayrağımız göklerde özgür bir şekilde dalgalandıkça Türk Milletinin ortak sesi, ortak vicdanı olmaya devam edecektir. İnanıyorum ki şanlı milletimiz de sahip olduğu milli birlik ve beraberlik idealini en güzel şekilde ifade eden İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecek ve yürekten söylemeye devam edecektir. 'Hepiniz Türk bayrağısınız, bayrağı lekelemeyin, yere düşürmeyin' kutlu düsturuyla hareket etmeyi çocuklarımıza öğretmeli ve hürriyet aşkını gönüllere nakşetmeliyiz.

Şanlı milletimiz, bu eşsiz marşın her bir kıtasını, her bir dizesini kalbinin derinliklerinde hissetmeyi sürdürdüğü sürece de bu topraklar üzerinde kirli emelleri olanlar geçmişte olduğu gibi bir bir yıkılacak, tarihin tozlu raflarına gömüleceklerdir. Türk'e kefen biçenlerin sonu korkunç olacaktır. İstiklal Marşı'nı yeniden yazdırmayacağız.

Bu vesileyle İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünde, bize İstiklal Marşı gibi bir milli bilinç hazinesi bırakan büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile birlikte bütün istiklal kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

İstiklal Marşı'nın gençler tarafından okunmasından sonra Merhum Mehmet Akif ve Türk milletinin hürriyeti için mücadele etmiş atalarımızın ruhu için hatim duası yapıldı.