Balık avı sezonu açıldı

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Gülbay, su ürünlerinin stoklarında önemli azalmalar olduğunu söyledi.

  • 803
Balık avı sezonu açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Karadeniz’in ülkemizin su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir deniz olduğunu belirterek artık su ürünlerinin stoklarında önemli azalmalar olduğunu söyledi.

Bir dönem karaya vuran ve tarlalara dökülen hamsilerin artık eser kalmadığını belirten müdür Gülbay, getirilen düzenlemelerle uygun avlanmanın temini için müdürlük olarak denetimlere, geçmişte olduğu gibi tüm imkanlar seferber edilerek yeni sezonda da artırılarak devam edeceğini kaydetti.

Müdür Gülbay; “Bakanlığımız, su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler yaparken bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önünde bulundurmuştur. Su ürünleri avcılığında tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından bazı yasak ve sınırlamalar ile balıkçılara yükümlülükler getirilmektedir. Balıkçılar, faaliyetlerini ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ hükümlerine göre yürütülmelidir. Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi bakımından, avcılıkla ilgili getirilen kurallara uyum büyük önem taşımaktadır. Getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için müdürlük olarak denetimlere, geçmişte olduğu gibi tüm imkanlar seferber edilerek, yeni sezonda da artırılarak devam edilecektir. Balıkçıların bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır. Karadeniz, ülkemizin su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir denizdir. Artık su ürünlerin stoklarında önemli azalmalar var. Bir dönem karaya vuran ve tarlalarımıza döktüğümüz hamsiler artık yok” dedi.

"BALIKÇILARIMIZA LOJİSTİK DESTEK SAĞLAMAK AMACIYLA 28 ADET KIYI YAPISI MEVCUTTUR"

Balıkçılara lojistik destek sağlamak amacıyla 28 adet kıyı yapısı mevcut olduğunu ifade eden Gülbay; “Deniz balık avcılığına alternatif olarak 10 adet denizde kafes (Levrek-Alabalık), 77 karada Alabalık üretim tesisi olmak üzere 87 adet su ürünleri üretim tesisi olmak üzere yaklaşık 15 bin tona yaklaşan kapasite ile ülke balıkçılığına destek sağlamaktadır. İlimizde su ürünlerinin örgütlenmesi açısından 24 adet su ürünleri balıkçı kooperatifi ve 1 adet su ürünleri kooperatifleri merkez birliği bulunmaktadır. Balıkçılarımıza lojistik destek sağlamak amacıyla 28 adet kıyı yapısı mevcuttur. İlimizde Of, merkez (faroz), Çarşıbaşı ve Beşikdüzü balıkçı barınaklarının Avrupa Birliği yasal mevzuatına uyum çerçevesinde birer adet balıkçı idari binası kurulmuştur. İlimizde 12 adet su ürünleri işleme tesisi bulunmakta bu tesislerden 5 tanesi AB ülkelerine 1 tanesi AB dışı ülkelere ihracat izni bulunan tesislerdir. İlimizde AB onay numarasına sahip insan gıdası balık yağı üreten firmamız ülkemizde de tek olma özelliğine sahiptir" diye konuştu.

AB ÜLKELERİNE 710 TON DONDURULMUŞ HAMSİ İHRAÇ EDİLDİ

Geçen yıl AB ülkelerine 710 ton dondurulmuş ve paketlenmiş hamsi ihraç edildiğine dikkat çeken Gülbay; “2013 yılı içerisinde 601 ton işlemiş insan gıdası olarak hamsiden elde edilen balık yağı ve 710 ton dondurulmuş paketlenmiş hamsi Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. Ayrıca hamsiden el edilen 4 bin 461 ton yem katkısı amaçlı balık unu ve balık yağı ihracatı gerçekleşmiştir. Su ürünleri mevzuatları ila getirilen zaman, boy ve diğer yasakların amacı balık varlığını korumak, sürdürülebilir bir balıkçılığı sağlayarak hem bu sektörde çalışanları hem de tüketiciyi korumaktır. Bölgemiz balıkçısının da bu uygulamalara titizlikle riayet ederek kendilerine 75 milyon kişi tarafından emanet edilmiş olan denizlerimizi koruyacağımdan eminiz” şeklinde konuştu.