Başbakan Erdoğan: Türk Kürt'ü sevecek, Kürt Türk'ü sevecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendilerinde asla siyasi Kürtçülük, siyasi Türkçülük olmadığını söyledi. 'Türk Kürt'ü sevecek, Kürt Türk'ü sevecek.' diyen Erdoğan, 'Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında...

  • 447
Başbakan Erdoğan: Türk Kürt'ü sevecek, Kürt Türk'ü sevecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendilerinde asla siyasi Kürtçülük, siyasi Türkçülük olmadığını söyledi. "Türk Kürt'ü sevecek, Kürt Türk'ü sevecek." diyen Erdoğan, "Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında bir olalım, iri olalım, diri olalım hep birlikte Türkiye olalım. Mesele bu." dedi.

Toplu açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere 8 bakanıyla Van’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin ikinci gününde Özal ilçesinin ardından 2 yıl önce büyük deprem felaketi ile sarsılan Erciş ilçesine geldi. Yoğun katılımın olduğu mitingde Ercişlilere seslenen Başbakan, Ercişlilere deprem nedeniyle başsağlığı diledi. Yapılan çalışmalara ve yaşanan gelişmelere değinen Başbakan Erdoğan, tüm adımlarını "tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" diyerek attıklarını vurguladı. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bütün bu adımları atarken bizim sizlerden ricamız şu; el ele verelim, bizi bölmek, ayırmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Asla siyasi Kürtçülük, siyasi Türkçülük Yok bizde böyle bir şey. Türk, Kürdü sevecek, Kürt, Türkü sevecek. Böyle olacağız. Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında bir olalım, iri olalım, diri olalım hep birlikte Türkiye olalım. Mesele bu."

"BİR OLDUK, İRİ OLDUK, DİRİ OLDUK, TÜRKİYE OLDUK"

İster Türk olsun, ister Kürt olsun bir etnik unsuru savunmanın milleti sevmek anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, millet kavramının içine herkesin girdiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı çatısı altında hep birlikte toplandık. Bir olduk, iri olduk, diri olduk, Türkiye olduk. Çözüm süreciyle birlikte Türkiye güzel bir ivme kazandı, inşallah devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Depremin yaralarını sarmak için kentsel dönüşüm kapsamında çalışma yürüttüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, kamulaştırmalarda hak sahiplerinin istedikleri fiyatların yüksek olmasından yakındı. Erdoğan şöyle konuştu: “Şimdi kentsel dönüşüm, kentsel değişim çalışması yapıyoruz. Çevre Bakanlığımıza bu talimatı verdik. Ama kusura bakmayın, bazı kardeşlerim öyle rakamlar talep ediyorlar ki bu rakamlara İstanbul'un en modern yerinde kamulaştırma yapmıyoruz, daha düşüğüne yapıyoruz. Nerde, nasıl rakamlar; kalkıp da metrekaresine 15 bin TL istemek. Bu iş böyle olmaz. Bunu böyle çözemeyiz. Vatandaşımızı mağdur bırakıp hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Biz önce Allah'a sonra sizlere hesap vereceğiz."

Van ve Erciş'te 23 Ekim'de gerçekten büyük bir yıkım yaşandığını ifade eden Erdoğan, "Bu büyük yıkımın yaralarını sarmak, zararlarını telafi etmek, izlerini silmek için gerçekten yoğun bir çaba gösterdik. Bundan sonra da çabalarımız devam edecek. Biz size aşığımız, sevdalıyız. Onun için de diyorum ki; bir yandan depremin yaralarını sararken, siz de bize yardımcı olun. Bakın şimdi kentsel dönüşüm, kentsel değişim çalışma yapıyoruz. Çevre Bakanlığımıza bu talimatı verdik. Ama kusura bakmayın, bazı kardeşlerim öyle rakamlar talep ediyorlar ki bu rakamlarla İstanbul'un en modern yerinde kamulaştırma yapmıyoruz, daha düşüğüne yapıyoruz. Nerde nasıl rakamlar, kalkıp da metrekaresine 15 bin TL istemek, bu iş böyle olmaz. Bunu böyle çözemeyiz. İstiyoruz ki bu kamulaştırmayı süratle yaparsak, bu kentsel dönüşümü süratle yaparsak, diğer taraftan da işte TOKİ konutlarının olduğu bölgeler gibi, diğer bölgeleri de yıkar ve oraları da size layık bir şekilde inşa ederiz. Arzumuz çok daha modern bir Erciş."

"İKTİDARIMIZ BAŞÖRTÜ SORUNUNU ÇÖZDÜ, BUNUNLA NE DEVLETİMİZ BATTI NE DE YIKILDI”

Türkiye’de uzun yıllardır başörtüsü gibi bir haksızlığın olduğunu ve bu haksızlığı da yine AK Parti iktidarı olarak ortadan kaldırdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Kızlarımız bu ülkede okullara başörtülü olarak gidemiyordu. Şimdi gidebiliyor. Bu bizim iktidarımızda oldu. Onun için bir, beraber olacağız. Bu ülkede başı açık ya da kapalı yavrularımız el ele bu okullarda okuyabilecekler. Ayrımcılığı ortadan kaldırmak budur. Devlette de görev alamıyordu başörtülü kardeşlerimiz. Ama şimdi almaya başladı. Ne oldu Türkiye battı mı, yıkıldı mı? O da öbürü de ekmeğini kazanıyor. Hepsi bu ülkenin vatandaşı, eşit şartlarda devlette görev almaya başladılar. Bizim iktidarımızda oldu bu da. Bu güne kadar hep set çektiler önümüze. Şimdi hamdolsun bu setler aşıldı. Bu yerel seçimlerde işte bu değerlerimizi altüst edenlere karşı hep birlikte çalışmamız lazım, kapı kapı çalışmamız lazım. Tehdit ve şiddetle demokrasi gelmez. Onlara karşı hep birlikte el ele vereceğiz. Dik duracağız ve iktidarımızı güçlendireceğiz. Dualarınızı bizden eksik etmeyin."

"BİZ, DİNSEL MİLLİYETÇİLİK DE YAPMAYIZ"

Başbakan Erdoğan, AK Parti'yi kurarken "asla etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yapmayacaklarını" ifade ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Yani biz Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Zazasıyla, Romanıyla tüm etnik unsurları, yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü anlayışıyla seviyoruz. Bölgesel milliyetçilik de yapmayacağız, bizim için İstanbul'un Fatih'i neyse, İstanbul'un Bakırköy'ü, Beyoğlu'su neyse Van'ın Erciş'i de odur, olaya böyle bakarız. İstanbul neyse Van odur, olaya böyle bakarız. Kocaeli neyse Van odur, olaya böyle bakarız. İstiyoruz ki Sinop'u, Hatay'ı, hepsi aynı kalkınmayı yakalasın ve şehirlerimiz aynı güzelliğe ulaşsın. Biz, dinsel milliyetçilik de yapmayız. Müslüman, Hristiyan, Musevi hangi inanç grubunda olursa olsun, Alevisi, Sünnisi hepsine eşit mesafedeyiz, hepsinin inancını yaşaması bizim güvencemizdir. Dinsel milliyetçilikten sonra bütün bunların yanında attığımız adımlarda bir şeye bakıyoruz; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, olaya böyle bakıyoruz. İşte bütün bu adımları atarken bizim sizlerden ricamız şu; el ele verelim, bizi bölmek, ayırmak isteyenlere fırsat vermeyelim, birbirimizi Yaradan'dan ötürü sevelim, asla siyasi Kürtçülük, siyasi Türkçülük yok bizde. Türk, Kürt'ü sevecek, Kürt de Türk'ü sevecek, böyle olacağız. Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında bir oralım, iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım, mesele bu."

Başbakan Erdoğan, konuşmasını "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını vatandaşlarla söyleyerek bitirdi.