HSYK 1. Daire Üyesi Gökçe: Vatandaşın yargıya güven sıkıntısı giderilmeli

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe, yargıda uygulama birliğinin ortaya konulması halinde vatandaşın yargıya güven anlamındaki sıkıntısının da büyük oranda giderilmiş olacağını söyledi.

  • 779
HSYK 1. Daire Üyesi Gökçe: Vatandaşın yargıya güven sıkıntısı giderilmeli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe, yargıda uygulama birliğinin ortaya konulması halinde vatandaşın yargıya güven anlamındaki sıkıntısının da büyük oranda giderilmiş olacağını söyledi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından düzenlenen hukuki müzakere toplantısı Nevşehir'de devam ediyor. 28 Kasım-01 Aralık 2013 tarihleri arasında Kapadokya Dedeman Otel'de yapılan toplantıya HSYK Üyesi Teoman Gökçe, Yargıtay Üyeleri Muharrem Karayol, Nuri Güleç, Eyüp Sarıcalar, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Neslihan Ekinci, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İrfan Saz, HSYK, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nden Tetkik Hakimleri ile Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen hakimler ve cumhuriyet savcıları katılıyor.

Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, temel yasalarda yapılan değişiklikler, kamuoyunda yargı paketleri olarak bilinen pek çok yasada değişim öngören düzenlemelerden ve bunların uygulama aşamasına geçmesinden sonra hem savcılıklarda hem de mahkemelerde alınan kararlarda uygulama birliğini sağlama adına yargının ilgili tüm kuruluşlarının bir araya geldiği, karşılıklı iletişime dayalı mekanizmanın kurulmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Yargıtay Üyesi Eyüp Sarıcalar ise, toplantıların amacını yargıya güveni artırmak, yargının tüm kurumlarının işbirliği içerisinde çalışmasını sağlamak, hakim ve savcıların karar ve içtihatlarında ortaya çıkan farklı uygulamaları ortadan kaldırmak, tüm bunların sonucu olarak içtihat hukukumuzun geliştirilmesini sağlamak olarak belirtti. Hukuki Müzakere Toplantılarının ilkinin 2012 yılında yapıldığını ve güzel sonuçlarının görülmeye başlayınca devamı yönünde Yargıtayca en üst seviyede destek verildiğini kaydeden Sarıcalar, bugün Nevşehir’de yapılan toplantıya yüksek yargı adına 4 Yargıtay Üyesi, 5 Tetkik Hakimi ve 1 Cumhuriyet Savcısı katıldığını söyledi.

4 BİN 500 YARGI MENSUBUNA EĞİTİM VERİLDİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe ise konuşmasında, HSYK’nın mesaisinin ve bütçesinin büyük bir bölümünün yargı mensuplarının bilgi birikimi ve tecrübe kazanımını sağlamaya sarf ettiğini söyledi. 2013 yılında yargı mensuplarından da gelen talepler değerlendirilerek hukukun spesifik alanlarında 65 ayrı konuda eğitim faaliyeti planlaması yapıldığını kaydeden Gökçe, “Bu planlamanın gereği olarak da 5 bin 500’e varan meslektaş grubumuzun eğitim alması tasarlanmış ve Kasım ayının son günlerine kadar da 4 bin 500 rakamına ulaşmıştır. Aralık ayı itibariyle de geri kalan eğitim faaliyetlerimiz tamamlanacak ve 2013 yılı için öngörülen 65 ayrı konudaki eğitim faaliyeti bitirilmiş olacaktır. Kurulumuzda 2014 yılı için eğitim faaliyeti çalışmaları başlatılmış, bu amaçla da kurulumuzun sitesinde hangi alanlarda bu tür eğitime ihtiyaç duyulduğu meslektaşlarımızdan sorulmuştur.” dedi.

'TOPLUMDA YARGIYA GÜVENİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAK GEREK'

Hukuki Müzakere Toplantılarının toplumda adalete olan güveni en üst seviyelere çıkarmak amacıyla yargı kurumları arasındaki uygulama birliğini sağlamaya yönelik olarak başlatıldığını kaydeden Gökçe “İlk defa çalışmaları 2011 yılında yapılan ve 2012 yılında da faaliyete başlanılan hukuki müzakere toplantıları güz ve yaz şeklinde iki ayrı grupta yapılmaktadır. İlki 2012 yılı güz ayında yapıldı ve 700 kişi katıldı. Bugün itibari ile 13 ayrı yerde planlanan programlara bin 100 meslektaşımız iştirak etmiştir. 2013 yılı son toplantıları da bu hafta Nevşehir ve Malatya’da yapılmaktadır. Bu programlarla uygulama birliğini sağlamak ve toplumun yargıya olan güvenini artırmak istiyoruz. Hukuki müzakere toplantılarında karşılıklı müzakereye dayalı olarak belli konularda meslektaşlarımızın görüşlerine ulaşmak istiyoruz. Bu görüşler son gün raporlama şeklinde diğer gruplarında bilgilerine sunuluyor. Toparlanan raporlar kurulumuzun sitesinde katılamayanların da bilgisine sunuluyor. Gelen talep doğrultusunda 2014 yılı bahar ayında da toplantılara devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

'HALKA KALİTELİ, NİTELİKLİ VE HIZLI ADALET HİZMETİNİ SUNMAK GEREKİYOR'

HSYK Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe, yargıya güven noktasında sıkıntılar bulunduğunu, yargıda uygulama birliği sağlanarak vatandaşın yargıya güven anlamındaki sıkıntısının da büyük oranda giderilmiş olacağını kaydetti. 2000’li yılların başından itibaren ülkemizde yargı alanında çok güzel gelişmeler yaşandığını ifade eden Gökçe şöyle konuştu: “Daha çağdaş, daha demokratik yasalar kodifikasyon hareketleriyle yürürlüğe sokulmaktadır. Adliyeler ve cezaevleri altyapı sorunları halledilerek ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni UYAP gibi gelişimler sağlanarak memnuniyet verici seviyelere ulaşılmış durumdadır. Bu binalarda hizmet veren meslektaşlarımızın da mutlaka çağın gereksinimlerine paralel olarak bilgi ve tecrübeyi kazanması gerekiyor. Halkımıza hak ettiği kaliteli, nitelikli ve hızlı adalet hizmetini sunmamız gerekiyor. Bu eğitim faaliyetlerinin buna katkı sağlayacağına inancım tamdır. Aksi takdirde bina, teçhizat olarak güzel imkanlar fakat vatandaşın arzu ettiği nitelikte bir adalet hizmeti sunamazsak hakikaten yargının bir alanı eksik kalacaktır. Yargıyla sorununu en alt seviyeye indirgemiş toplumlarda şunu görmekteyiz. Vatandaşın yargıya güveni yüksek. Bu güven uygulama birliğini sağlamakla oluyor. Batılıların bizim yargıyla ilgili tespiti; 'Sizin hakim ve savcılarınız bizimkilerden daha çok çalışıyor. Bu tartışılamaz bir gerçek. Ama buna rağmen güven sorununda problemler var. Bunun en büyük nedenlerinden biri uygulama birliğindeki sıkıntılar' diyorlar. Hakikaten uygulama birliği ortaya konulursa vatandaşın yargıya güven anlamındaki sıkıntısı da büyük oranda giderilmiş olacaktır.”