Türkiye'nin Kitap Okuma Gerçeği

Japonya'da yılda bir kişiye 25 kitap düşerken, Türkiye'de bu oranın 6 kitap olması şair ve yazarları düşündürüyor.

  • 732
Türkiye'nin Kitap Okuma Gerçeği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE’NİN KİTAP OKUMA GERÇEĞİ

- ŞAİR VE YAZAR FARUK AMBARCIOĞLU: 
- “JAPONYA’DA YILDA KİŞİ BAŞI DÜŞEN KİTAP SAYISI 25 İKEN, TÜRKİYE’DE BU ORAN 6,5’TİR” 
- “ÜLKEMİZDE 4 BİNE YAKIN KÜTÜPHANE VAR FAKAT ACI BİR GERÇEK DE 15 BİN MEYHANE, 400 BİN KIRAATHANE VAR, KÜTÜPHANE SAYIMIZI ARTIRMAMIZ LAZIM”

AK Parti eski Bursa Milletvekili ve Yazar Faruk Ambarcıoğlu, Türkiye’de 4 bine yakın kütüphane olduğunu belirterek, “Ancak 15 bin meyhane ve 400 bin kıraathanemiz var. Bu yüzden batılı ülkelerin gerisindeyiz” dedi.
Japonya’da yılda bir kişiye 25 kitap düşerken, Türkiye’de bu oranın 6 kitap olması şair ve yazarları düşündürüyor. Türkiye’de kitap okuma oranının çok düşük olduğunun altını çizen AK Parti Bursa eski Milletvekili ve Şair-Yazar Faruk Ambarcıoğlu, Japonya’da bir kitap basıldığında 100 bin basıldığını, 7 milyon nüfuslu Azerbaycan’da bile 100 bin basılan kitapların olduğunu anlattı. Türkiye’de kitaba yönelik soğuk algının kırılması için devletin yeni projeler geliştirmesine dikkat çeken Ambarcıoğlu, “Biz de tanınan büyük yazarların kitapları bile on binlerde kalıyor. Diğer kitaplar ise 2-3 bin rakamlarında sayıyor. Bu da bizim ülkemizdeki kitap okuma oranının çok düşük olduğunu söylüyor. Geçen sene kişi başı düşen kitap sayısı 6-7 arasında değişiyordu. Japonya’da kitap okuma oranı yılda 25’in üzerindedir. Halkımızın kitap okuma alışkanlıklarını artırmamız lazım” dedi.

KIRAATHANELER KÜTÜPHANELERİ 100’E KATLADI
Türkiye’de kütüphane sayısının son derece az olduğuna dikkat çeken Ambarcıoğlu, kıraathane sayısının kütüphane sayısına oranla 100 kat olduğunu dile getirdi. Ambarcıoğlu, “Bugün ülkemizde 5 bine yakın kütüphane var. 15 bine yakın meyhane var. Ayrıca 400 bine yakın da kahvehane faaliyet gösteriyor. Yani tamamen oyun amaçlı gezilen mekanlar bunlar. Bizim kütüphane sayısını artırmamız gerek. Türkiye’de 2 kişiye bir gazete düşüyor. Biz de dergi okuma oranı yüzde 4-5 civarında. Kitap okuma oranı yüzde 10’u geçmiyor. Bizim gençlerimizin kitapla ve kütüphaneyle buluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.