ÜİD Başkanı Yaman'dan Asgari Ücrete Tepki

Ülkücü İşçiler Derneği (ÜİD) Karadeniz Bölge Başkanı Fatih Yaman, asgari ücrete verilen zamma tepki gösterdi.

  • 807
ÜİD Başkanı Yaman'dan Asgari Ücrete Tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Yaman, 2015 yılının asgari ücret tutarlarının belirlendiğini hatırlatarak, “Yapılan görüşmelerde ne yazık ki yine asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir sonuç çıkmadı. Asgari ücretliye 2015 yılı ilk dönemi için belirlenen rakam 949 TL’dir. İkinci altı ay için 1000 TL’dir. Türkiye’de yaklaşık 5 milyonun üzerinde asgari ücretli bulunmaktadır. Aileleri ile birlikte bu rakam 15 milyonu bulmaktadır” dedi.

Türkiye’de açlık sınırının bin 400 TL, yoksulluk sınırının ise 4 bin TL’ye yaklaştığını vurgulayan Yaman, “Asgari ücret ise bu rakamların çok altında kalmıştır. Türk işçisi aldığı asgari ücret ile ev geçindirmek, çocuk okutmak ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak başarısını göstermektedir. Açıklanan bu asgari ücreti kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin 2014 yılının başına göre 350 TL artış gösterdiğine dikkat çeken Fatih Yaman, “Gıda harcaması tutarına sekiz ayın sonunda gelen ek yük ise doksan üç lira olmuştur. Asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesinin, sefalette ısrar anlamına geldiği ifade ederek, işçilerin talebinin asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yaman, şöyle devam etti: “Asgari ücret bir “sosyal politika tedbiri” görülmeli ve asgari ücret, en azından açlık sınırından az olmayacak şekilde bin 600 TL olarak belirlenmelidir. Asgari ücretliden alınan vergilerin tamamı kaldırılmalıdır. Türk işçisinin her daim yanında olan ve mücadelesini bu temelde sürdüren Ülkücü İşçiler Derneği olarak biz bu haksızlığın karşısında susmayacak ve işçi kardeşlerimizin haklarının savunucusu olacağız.”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)