Erdoğan: 'OHAL'in 3 ay daha uzatılması kararı tavsiye edildi' 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan MGK toplantısında OHAL kararının 3 ay daha uzatılmasının hükümete tavsiye edildiğini belirterek, CHP'nin, OHAL yetkileri ile hayata geçirilen hususların Meclisin rutin çalışmaları ile çözülebileceği görüşüne katılmadığını söyledi.

  • 669
Erdoğan: 'OHAL'in 3 ay daha uzatılması kararı tavsiye edildi' 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki 27. muhtarlar buluşmasında muhtarlara seslendi. Dün yapılan MGK’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında olanın OHAL kararının 3 ay daha uzatılmasının hükümete tavsiye edildiğini söyleyen Erdoğan, OHAL’e karşı olanlara tepki gösterdi, Fransa’da alınan OHAL kararları ile örnek verdi.

Türkiye’deki 3 aylık OHAL süresinin uzatılmasına tepki gösterenlere cevap veren Erdoğan “Mesele öylesine derin ki, 3 aylık sürenin yeterli olmayacağı görülüyor. Dün yaptığımız MGK toplantısında OHAL’in 3 ay daha uzatılması hükümete tavsiye edildi. Hükümetimiz de gerekli değerlendirmeleri yapıp, adımları atacaktır. OHAL uygulaması tamamen FETÖ ve PKK terör örgütleri ile daha etkin mücadele amacına yöneliktir. Ana muhalefet OHAL yetkileri ile hayata geçirilen hususların Meclisin rutin çalışmaları ile çözülebileceği görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Meclisin bu noktada ne kadar hızlı çalıştığını biliyoruz, biz bu Meclisin içinden geldik” dedi.

Türkiye’deki OHAL uygulamasına yurtdışından gelen eleştirilere de cevap veren Erdoğan “Dünyadan kimse Fransa’ya diyor mu ‘siz 1 yıl OHAL ilan ettiniz’ diye. Bizim bakan arkadaşlara akıl veriyorlar, ‘1 yıl OHAL Türkiye için doğru değil, 3 ayı bir daha uzatmayın’ diye. Dur bakalım, sabırlı ol, belki 12 ay da yetmeyecek. Bizim görevimiz bu milletin can, mal, akıl güvenliğini korumak ve devam ettirmektir. Kimse bize takvim belirlemesin. Kimse bizim yol haritamızı tayin etmesin. Bu yol haritasını bu ülkenin hükümeti ve kurumları belirler. Bunlar kalkıyor bize yol haritası çiziyor. Siz bir defa ne zaman Türkiye’ye dost oldunuz, gerekli olan destekleri verdiniz. Hepsi bu darbenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını bekliyordu. Bunların hepsinin bilgileri bize ulaştı, zil takım oynamaya çalışanlar vardı. Ama Rabbim, milletim onlara bu fırsatı vermedi. Türkiye Fransa’daki terör olayları ile mukayese edilemeyecek kadar ağır terör saldırılarına ve daha önemlisi bir darbe girişimine sahne oldu. Bu bakımdan OHAL’in uzatılması kararını milletimin anlayışla karşılayacağına ve destekleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Muhtarlara OHAL’in uzatılmasını soran Erdoğan, muhtarlardan da tam destek aldı. Erdoğan “Ülkemizdeki olay Fransa’dan farklı olduğu gibi birçok yerden farklı. Şuanda dünyada, örneğin Amerika’da birkaç olay oluyor, bir kişi öldürülüyor, o eyalet OHAL ilan ediyor. Basit bir örnek. Bizdeki olay böyle değil ki” açıklamasında bulundu.

Artvin, Bitlis, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Kilis, Hatay, Isparta, Kastamonu, Kırşehir, Muğla, Ordu, Samsun ve Çanakkale’den gelen muhtarların katıldığı toplantıya bazı şehit muhtarların yakınları da katıldı. Şehit muhtar Ali Anar, şehit muhtar Mete Sertbaş, şehit muhtar Hakan Yiğit’in yakınları Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde misafir edildi.