Umut Oran: 'Kimseye Emanet Oy Veremiyoruz'

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 7 Haziran'da olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de kimseye emanet oy vermeyeceklerini söyledi.

  • 256
Umut Oran: 'Kimseye Emanet Oy Veremiyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP 24. Dönem Milletvekili ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kastamonu’da CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Oran, Kastamonu’nun aslında Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ifade ederek, “Burası cumhuriyetin ilk kurulduğu yerdir. Burası en önemli aydınlanma merkezlerinden birisidir. Cumhuriyet döneminde ilklerin şehridir. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman Türkiye’nin hangi noktaya geldiğini hep beraber görüyoruz. Bu topraklarda ilk kadın mitingi 1919’da yapıldı. Bu topraklarda Mustafa Kemal Atatürk, şapka ve kıyafet inkılabı 1925’te İnebolu’da yapıldı. Bu topraklar, milli mücadelenin lojistik merkezi haline gelmiştir. O zaman özellikle İnebolu Limanı ile beraber bugün baktığımız zaman bu topraklarda liman çalışmıyor, özelleştiriliyor ama şu anda faaliyette değil. Birilerine peşkeş çekiliyor, balıkçılar mağdur ediliyor, ticaret yapılamıyor. Yolların durumu, içme suyu, kanalizasyon sorunları var. Devletten hizmeti alamayan bir şehir, sağlık hizmetlerinden yoksun, kalp, damar hastalıklarıyla ilgili ameliyatlar yapılamıyor, hastalar mağdur ediliyor. Cumhuriyetin ilklerini yapmış olduğu, büyükşehirden bugünkü hale gelen Kastamonu’da Türkiye’nin nasıl yönetildiğini çok iyi görebiliyoruz. Kastamonu’da ayrıca kapanan adliyeler ve beldeler de mevcuttur” dedi.

“KASTAMONU’YA 13 YILDIR HİÇBİR HİZMET GELMEDİ”
AK Parti iktidarında 13 yıl boyunca Kastamonu’ya herhangi bir hizmetin gelmediğini savunan Oran, “Bugün bu şehir sosyal, ekonomik gelişmişlik bakımından son derece gerilerde kalmış” diye konuştu.

Oran, Koza-İpek medya grubuna yönelik operasyonla ilgili olarak da, “İstanbul’da şu anda bazı basın kuruluşlarında büyük olaylar yaşanıyor. Basına darbe vurulmuş vaziyette, adalet sistemi doğru çalışmıyor. Bu konular yüzünden bütün dünya bizi kınıyor. Basın özgürlüğüne saygı yok. Daha dün beraber yol yürüdükleri, dün su sızmayan, her şeyi birlikte yaptıkları insanlar, dün dost olduklarıyla bugün düşman oldular. Böyle bir iktidar anlayışı kabul edilemez. Kastamonu’da basın emekçisi arkadaşlarımızın, yerel basında olsun ulusal basında olsun yapılmak istenilen bütün basının tek elden yönetilmesidir. Tüm gazetelerde manşetler, haberler ve resimler, televizyonlarda çıkan görüntüler tek elin ve tek sesin çıkmasının istenmesidir. Böyle bir amaçla iktidar partisi basın özgürlüğünü katlediyor. Beraber kol kola, el ele yürüdükleriyle bir anda düşman oluyorlar” şeklinde konuştu.


“BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE VURULDU”
Bütün dünyanın gözü önünde basın özgürlüğüne darbe vurulduğunu söyleyen Oran, “İspanya’da bir toplantıya katıldım. Artık Türkiye’deki demokrasi konusunda, basın özgürlüğü konusunda veya ülkemizin dış politikadaki tutumunu soruyorlar ve cevap veremiyoruz. Türkiye’nin ne kadar kötü yönetilip, ne kadar tutarsız olduğunu konuşuyor. Demokrasiden uzaklaştığımızı soruyorlar. Bir vatandaş ve siyasetçi olarak bunlar bize çok üzüntü veriyor” dedi. 

“KİMSEYE ÖDÜNÇ VERECEK BİR OYUMUZ BİLE YOK”
“Bir oyun arkasında ve peşindeyiz” diyen Umut Oran, şöyle konuştu: 
“Her yerde şunu söylüyoruz, kimseye verecek bir oyumuz yok. Kimseye ödünç veya emanet oy veremiyoruz. Dolayısıyla bir oyun peşinde ve izindeyiz. Ben, milletvekili adayı olmasam da Türkiye’yi gezip bir oyu dahi vatandaşımızdan CHP’ye getirelim istiyoruz. Tek başına iktidar olmak istiyoruz, koalisyon asla gündemimizde yok. AK Parti ile koalisyonu asla aklımızdan bile geçirmiyoruz.”

Atatürkçü ve Cumhuriyetçi kişileri 1 Kasım’da CHP çatısı altında birleşmeye davet eden Oran, şunları söyledi: 

“Bugün, özellikle gerici ve bölücü aslında cumhuriyeti yıkıcı anlayışı karşısında bütün Atatürkçülerin, bütün cumhuriyetçilerin bir araya gelmesi gerekiyor. Ülkemizde bir yangın var. Bu yangını söndürecek tek parti, CHP’dir. Bu yüzden kendisini Atatürk ile birleştiğini iddia edenler, bunu ortaya koyanlar, o zaman bu seçimlerde CHP’de birleşmeleri gerekiyor. Bunlar Vatan Partisi, DSP ve bütün Atatürkçü değerlerdeki partilerdir. Bu partilerin CHP’ye oy vermelerini ve destek vermelerini açıkça istiyoruz, bunları açıkça beyan etsinler. Bunlar içinde bir samimiyet testidir. Çünkü Türkiye için bu, bir dönüm noktasıdır. Böyle bir dönüm noktasında seçilemeyeceğini bile bile, oyların boşuna gideceğini bile bile CHP’ye destek vermemek aslında yıkıcı, bölücü ve gerici anlayışa destek vermek anlamına geliyor. Biz, kendilerini destek vermeye çağırıyoruz. CHP’nin milletvekili adaylarını taşınmasında omuz vermelerini bekliyoruz. Aksi taktirde onların oyları gerici ve bölücü, Cumhuriyet karşıtı partilere ve kişilerin parlamentoya taşınmasına vesilece olacaktır. Bu bir tarihi sorumluluktur. Ülkemiz içinde bir dönüm noktasıdır.”

“KASTAMONU’DAN BİR MİLLETVEKİLİ MUTLAKA ÇIKARTACAĞIZ”
CHP olarak Kastamonu’da iddialı olduklarını aktaran Oran, şunları kaydetti: 
“Türkiye’nin her yerinde iddialıyız. CHP’nin adayı Hüseyin Selami Çelebioğlu, Kastamonuluların adayıdır. İstanbul’da yaşayan 4 kat fazla Kastamonuluların adayıdır. Kastamonu Konfederasyonunun başkanıdır, İstanbul’da ve Kastamonu’da Kastamonuluların çok yakından tanıdığı bir adaydır. Biz, bu seçimlerde Kastamonu’da bir milletvekili mutlaka cepte görüyoruz.”

“AK PARTİ İLE KOALİSYONU KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUZ”
7 Haziran seçimlerinden sonra en sorumlu, en yapıcı ve en uzlaşmacı partinin CHP olduğunu söyleyen Oran, “Önce Türkiye, önce insanımız, önce akan kanın durması için ülkemize barış gelmesi için, ekonomik yıkıntının bir an önce giderilmesi için koalisyon konusunda en yapıcı, en uzlaşmacı ve en sorumlu CHP oldu. Ben, CHP’nin uzattığı eli, elinin tersiyle iten partilerin hatta bazılarının bizim uzattığımız eli yumrukla cevap veren partilerin akıllarının başına geleceğini düşünüyoruz. Son 4 ayın bilançosuna baktığımız zaman 400’ün üzerinde şehidimiz var. Bunların yarısı sivil şehitler, yarısı da onların can güvenliğini korumaya çalışan askerimiz ve polisimizdir. Burada siyaset masum değildir. Dolayısıyla siyaset çözüm üretmesi gerekiyordu. Biz, Temmuz ayında terör ile araştırma yapılması için bir öneride bulunduk. Bir, komisyon kurulması ve bununla ilgili çözüm üretilmesini talep ettik. Fakat bu çıkan sonuçlardan bu partilerin ders alması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomimiz, son bir yılda döviz yukarı çıktı. Paramız yüzde 40 değer kaybetti. Her vatandaşımızın cebindeki 10 lira 60 liraya kadar düştü. Bu ekonomik çöküntü ve yıkıntı karşısında bu siyasi partilerin böyle bir hataya düşmeyeceğini düşünüyorum. Bizim, tek hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Bu hedef doğrultusunda da çalışmaya devam ediyoruz. Koalisyon konusunda diğer partilerin geri dönmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Çünkü CHP’nin ışığında diğer üç partide koalisyon konusunda son derece kötü sınav vermiştir. Türkiye’deki son 4 ayda ekonomik, güvenlik ve terör gibi sorunlarının bir anlamda sebebi olmuşlardır” dedi. 

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)