UNESCO Masası çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

  • 452
UNESCO Masası çalışmaları hız kesmeden devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi ve Programlarına başvuru süreçlerinin koordinasyonundan sorumlu “UNESCO Masası” çalışmalarda gelinen son durumu ve sonraki aşamaları değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda UNESCO Masası Üyeleri, çalışmalarda gelinen son durum ve bundan sonraki süreçlere ilişkin değerlendirme yaptı.

Toplantıda Dünya Miras Listesine Anadolu’daki Ahşap Tavanlı ve Direkli Camiler olarak seri başvuru yapılması öngörülen Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami, Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi teması ve Küre Dağlarına ilişkin olarak (Küresel Jeopark Ağı, Biyosfer ve İnsan) tematik masaların çalışmaları ele alındı.

3 farklı temada başvuru hazırlıkları sürüyor

2019 yılı Haziran ayında yapılan UNESCO Kastamonu şehir toplantısında, “Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami”, “Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi” ve “Küresel Jeopark Ağı” tematik masalarının kurulması kararlaştırılmıştı. Farklı kurum ve kuruluşlardan üyelerden oluşturulan tematik masaların çalışmaları doğrultusunda, UNESCO Geçici Miras Listesi’nde “Anadolu’daki Ahşap Tavanlı Ahşap Direkli Camiler” olarak listede yer alan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin aynı özelliklere sahip 5 farklı cami ile birlikte seri başvuru, Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na zengin mutfak kültürüne sahip Kastamonu’nun Gastronomi alanındaki başvurusu, Küre Dağları Milli Parkı ve çevresini kapsayan alan için de Küresel Jeopark Ağı’na dahil olmasına yönelik çalışmalar adım adım kurgulanıyor. Pandemi sürecinin ardından normalleşme dönemi ile birlikte tematik masalar tarafından planlanan özel çalışmalar ve bazı etkinliklere de yeniden başlanması öngörülüyor.