'Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalı'

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), 81 ilde 'Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılsın' ve 'Engelliden Hizmetli olmaz' sloganıyla genel eylem yaptı.

  • 1261
'Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalı'

TEÇ-SEN; “Bugün Türkiye genelinde 81 ilde ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılsın’ ve ‘Engelliden Hizmetli olmaz’ sloganıyla genel eylem yapmaktayız. 1965 yılının gerçekleriyle oluşturulan yardımcı hizmetler sınıfının bugünün gerçeği olmadığının farkındayız. Farkında da olmalıyız.

Doğalgaz ve kaloriferin olmadığı zamanlarda, sınıflarımızın ve devlet kurumlarımızın soba ile ısıtıldığı dönemlerde, yardımcı hizmetler sınıfı personelleri üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Ancak aradan geçen 56 yılın sonunda hem mevcut okullarımızın ve kamu kurumlarımızın sayısı artmış, hem de yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel sayısı azımsanmayacak oranda azalmıştır.

Kaldı ki, sadece Milli Eğitim Bakanlığında 55 bin okul, 590 bin derslik ve 992 il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün tüm işleri 32 bin yardımcı hizmetler sınıfı personellerine yaptırılmaktadır. Bugün itibarıyla sadece Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyduğu yardımcı hizmetler sınıfı personel sayısı tam 192 bindir.  Milli Eğitim Bakanlığı toplam 224 bin personelin yapması gereken işi 32 bin personele yaptırmaya çalışmaktadır.

Yardımcı hizmetler sınıfı personelleri devlet memurudur ve emin olun ‘süpermen’ değildir. Ama Milli Eğitim Bakanlığı yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan eğitim çalışanlarını ‘süpermen’ gibi çalıştırmaktadır. Öncelikle yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan kamu çalışanlarının görev tanımı belli değildir.

Hizmetine ihtiyaç duyulduğu her yerde çalışmak için kendini geliştirmiştir. Zaman ve mekan kısıtlamasına ve mesai saatlerine ihtiyaç duymaz. Verilen her görevi yapmakla mükelleftir. Çünkü onlar ‘süpermen’ hizmetlilerdir.

Fazla çalışma karşılığında herhangi bir ücret almazlar. Hafta sonu, hafta içi, gece, gündüz, öğle, akşam fark etmez her daim hazır ve nazırdır.

Sabah 5-6 gibi okulda olur ve kaloriferleri yakar, öğrencileri ilk karşılayandır. Okulun ne kadar büyük olduğu, sınıf sayısının, koridor, wc sayısı, oda sayısının hiç önemi yoktur ve her yeri pırıl pırıl yapması ondan beklenen bir görevdir. Görev adamıdır hizmetli. Araba yıkar, faturaları yatırır, il/ilçeye evrak getirir götürür. Uçma yeteneği olmadığından yürümek zorundadır. Çünkü yol ücreti bile verilmez.

Çok güzel çay demler mesela, çay servisi bile yapar. Tıkanan tuvaletleri açabilen süper bir kahramandırlar. Gece nöbetçidir, yakın dövüş bilmez, silahı yoktur ama gece nöbetteyken herhangi bir sorunla karşılaştığında süper ikna kabiliyetiyle meseleyi çözer.

Hizmetlinin odası yoktur. Odaya da ihtiyacı yoktur. Çünkü onun ailesinden hasta olan olmaz, onun herhangi bir derdi olmaz, düşüncelere dalamaz, nasıl dalsın ‘süpermen’ hizmetli o.

Mesela engelli olması da onun ‘süpermen’ hizmetli olmasına mani değildir, çünkü o süper hizmetli olmak için dünyaya gelmiştir. Boyanacak duvar varsa ‘süpermen’ hizmetli boyar, fotokopi işi ondan sorulur, kendisine ihtiyaç duyulursa eğer, memurluk da yapar, berber olur, bozulan kapı, pencereyi tamir ve tadilatını yapar, yemekhanede patates soyup, yemek bile yapar, sınav varsa okulda tüm sıraları taşır, yerlerini değiştirir, sınav bitiminde eski haline getirir, okula gelen tüm kömürü o taşır, çünkü o süper hizmetlidir.

‘Süperman’ hizmetlinin işi biter mi? Bitmez, çünkü birde amiri ne diyorsa onu da yapmak gibi bir görevi de vardır, onu da yapar.

Eskiden eğitim seviyesi ilkokul olan bu arkadaşlarımız artık lise, üniversite ve hatta yüksek lisans yapar hale gelmiştir. Hatta yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerimiz bile vardır.

56 yıl önce ihtiyaç iken bugün artık anlamını yitiren ve miadı dolan yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılıp yeni bir milat ve yeni bir başlangıç yapılmalıdır. Bu kadrolarda görev yapan kamu çalışanlarının eğitim durumlarına uygun kadrolara atanması elzemdir.

Seçim zamanlarında ‘yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılacak’ diyerek oy isteyen partilere ve milletvekillerimize sesleniyoruz. Sözünüzün gereğini yerine getirmek için ne yapmamız gerekiyor. Eğer meydanlarda bizleri görmekse dileğiniz işte meydanlardayız. Bizim de sizlerden dileğimiz, sözünüzü tutmanız ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ile ilgili mecliste olan kanun teklifinin kabul edilmesi için ellerinizi semaya kaldırmanızdır.

Türkiye nüfusunun yüzde 12’si engelli bireyden oluşmaktadır. Anayasamızın 10. maddesi engelli bireylerin lehine alınacak her türlü tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağını belirtmiştir. Engelli bireyler için uygulanacak herhangi bir pozitif ayrımcılığı da  anayasal güvence altına almıştır.

Ayrıca engelli bireyin meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde istihdam edilmeleri gerekirken ısrarla yardımcı hizmetler sınıfında çalıştırılması hangi vicdana, hangi merhamete ve hangi hak ve adalet anlayışımıza sığmaktadır. Unutmamak gerekir ki istisnasız hepimiz bir engelli adayıyız.

Şimdi soruyoruz. Engelli bireyden hizmetli olur mu? olmaz! Engelli bireylerin ataması yapılırken neden yardımcı hizmetli sınıfına atıyoruz. Hangi gerekçeyle bunu yapıyoruz? Engelline uygun istihdam edilmediği için kurum içinde yaşadığı travmadan ve psikolojik zorluklardan haberiniz var mı? Bu durum kaş yapayım derken göz çıkarmaktan başka bir şey değildir.

Meziyetimiz, medeniyet anlayışımızı üstün kılmak ise bu anlayışımızın sonuçlarında kesinlikle eziyet olmamalıdır. Olamaz. Engelli bireyden de hizmetli olmaz, olamaz.

Bugün 81 ilden hep birlikte sesleniyoruz.

-Kamuda yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan tüm engelli personellerin, engellerine ve eğitim durumlarına uygun kadrolara atanmasını talep diyoruz.

-Kamuya ilk defa atanacak engelli personellerin hizmetli olarak atanması işlemlerine son verilmesini talep ediyoruz.

-Engelli personellerin ihtiyaç duyduğu rampa, sesli uyarı sistemlerinin kurulması ve çalışma ortamlarının engel durumlarına göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. 

-Zamanın gerisinde kalan ve miadı dolan yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını ve yardımcı hizmetler sınıfından göre yapan tüm kamu çalışanlarının meslek ve eğitim durumları dikkate alınarak yeni istihdam şekillerinin belirlenmesini talep ediyoruz.”