'Yargı orada'

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun FETÖ çıkışına CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin'den değerlendirme: 'Yargı orada.'

  • 1901
'Yargı orada'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, dün parti binası önünde basın toplantısı düzenledi.

Geniş katılımlı toplantıda Belediye Meclisi Üyesi Av. Özgür Ergülenoğlu'da açıklamalarda bulundu.

Nasrullah Gazetesi'nin haberine göre; Hikmet Erbilgin, son belediye meclisi toplantısında yaşananlar ve Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun sözlerini değerlendirdi.

"Önergeleri işleme almayan ve cevap vermeyen bir başkanlık anlayışı ile karşı karşıyayız"

Erbilgin şöyle konuştu: “Basın toplantımıza başlamadan önce şu an tedavisi devam eden Belediye Meclis Üyemiz İsmail Hakkı Önder'e acil şifalar diliyorum. Yine belediye meclis üyelerimizden Alp Ercan Karakaş'a da baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.

Pazartesi günü bir belediye meclis toplantısı gerçekleşti. Yerel seçimlerin tamamlanmasından bu yana 2 buçuk yılı aştık. Belediye meclisimiz 6'sı kadın olmak üzere 31 üyeden oluşuyor ve Belediye Meclisi Kanununa göre belediye meclisi yerel yönetimin yasama organıdır. Orada görev yapan bütün belediye meclis üyelerinin hak ve sorumlulukları Belediye Meclisi Kanunu ile belirlenir. Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda millet iradesine saygı duymayan, milletin iradesine hürmet göstermeyen bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bundan önce partimizin değerli meclis üyelerinden Sayın Sibel Karakaş'ın ve Sayın Özgür Ergülenoğlu'nun yasadan kaynaklı haklarından ve Kastamonuluların çıkarlarını savunmak üzere belediye meclisine vermiş oldukları önergeleri bugüne kadar işleme almayan ve cevap vermeyen bir başkanlık anlayışı ile karşı karşıyayız.”

"Belediye Başkanını Meclis oylamalarında daha dikkatli olmaya davet ediyorum"

“Değerli Kastamonulular, son meclis toplantısında da belediye başkanı meclis üyelerimizin sesini daha önce de olduğu gibi defalarca kesti. Milletin oylarıyla seçilenlerin söz hakkı kısıtlanamaz ve belediye meclis üyelerimizin söz hakkının sonuna kadar yanındayız ve onların arkasındayız. Aynı anlayış İl Genel Meclisinde de vücut bulmuştu. 2 buçuk yılı aşkın süredir İl Genel Meclisinde denetim vazifesi olan biz muhalefetin, komisyonlarda yer almaması adına komisyon sayısını düşüren bir anlayışla karşı karşıyayız. Belediye meclisinde de belediye meclis üyelerimizi konuşturmayan bir yaklaşımı doğru bulmadığımızı buradan ifade etmek istiyorum. Diğer yandan Sayın Belediye Başkanını meclis oylamalarında daha dikkatli olmaya davet ediyorum. TÜGVA ile ilgili önergemizde kayıtlarda mevcut. 4 kabule karşı reddedilmiştir diyor. Öyle değil Sayın Belediye Başkanı, orada Belediye Meclis Üyesi Sayın Nuray Çolak çekimser oy kullanıyor. 'Evet' ya da 'Hayır' diye oy kullanmıyor. Bunun kayıtlara geçirilmesi gerekiyor.”

"Yasama hakkının gasbıdır"

“Kıymetli Kastamonulular, bugüne kadar canlı hayvan pazarı ile ilgili, Çarşamba pazarı ile ilgili, Nasrullah Meydanı ile ilgili ya da takasların araştırılmasıyla ilgili Kastamonu'da bir komisyon kurulmasıyla ilgili bütün önergelerimiz cevapsız kaldı. Bu aynı zamanda yasama hakkının gasbıdır. Belediye başkanı bir an önce bu tutumdan vazgeçmelidir diyor ve tüm Kastamonu'ya da saygılarımı sunuyorum. Sayın Belediye Başkanı yine aynı toplantıda hem TÜGVA ile ilgili hem de açıkladığımız belediye tanıtım giderleri ile ilgili ifadelerde bulundu. Bunları da önümüzdeki birkaç gün içerisinde
tüm gerekçeleriyle beraber kamuoyuna açıklayacağız.”

"Yargı orada"

“Yine aynı toplantıda Kastamonu'da FETÖ’nün yeniden canlandığını belirtilen bir belediye başkanı ile karşı karşıyayız. Sayın Belediye Başkanı eğer FETÖ'nün yeniden canlandığını düşünüyorsa nikâhlarda kestiği kurdelelere yeniden bakması gerekiyor. Sayın Belediye Başkanı, Kastamonu'da FETÖ'nün yeniden canlandığını düşünüyorsa yargı orada. Elinde hangi belge varsa belediye makamından ahkâm kesmek yerine, ilgili yargı makamlarına elinde ne varsa götürmeli ve göndermelidir. Aynı zamanda savcılarda bir belediye başkanının ifadeleri üzerine, belediye başkanının ifadesine başvurması gerekmektedir. Bu iş öyle üstün körü söylenip geçilecek bir iş değildir.”

Av. Özgür Ergülenoğlu'nun açıklaması

“31 Mart 2019 seçimlerinde Galip Bey ile Milliyetçi Hareket Partisiyle, AK Parti ile yarıştık. Halkımız bize Kastamonu'da muhalefet etme görevini verdi Galip Bey ile Milliyetçi Hareket Partisine de Kastamonu'yu yönetme görevi verdi. Biz 2 buçuk yıldır görev yapıyoruz ve bu görev süresi içerisinde hiçbir saygısızlıkta bulunmadan görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Eksiklerimiz, hatalarımız elbette olabilir ama görevimizi yaparken belediye başkanına ve diğer meclis üyelerine karşı ne kadar saygı duyuyorsak; toplantılarda ne yazık ki bu saygının karşılığını bulamadık. Verdiğimiz hiçbir önerge belediye başkanı tarafından oylanmadı. Burada ne yazık ki görevi kötüye kullanma durumu söz konusu. Bilmeyenler olabilir belki, meclis toplantısından önce veya toplantı sırasında belediye meclis üyelerinin önerge verme hakkı bulunmaktadır. Bir önergeyi de belediye başkanının oylamaya sunup/sunmama takdiri olmadığı halde ne yazık ki başkanımız bunları usulsüz şekilde oylamaya sunmamaktadır. Biz görevimizi bu zamana kadar nasıl saygı içinde yürüttüysek bundan sonra da aynı saygı çerçevesinde yürüteceğiz. Ancak beraber çalıştığımız belediye başkanımızın, belediye meclis üyelerimizin aynı saygı çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz."