'50 metre yüksekte iki telin ucunda temizlik'

Kastamonu'daki bir alışveriş merkezinde çalışan işçiler, yaklaşık 50 metre yükseklikte binanın dış camlarının temizliğini gerçekleştiriyor.

  • 659
'50 metre yüksekte iki telin ucunda temizlik'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'daki bir alışveriş merkezinde çalışan işçiler, yaklaşık 50 metre yükseklikte camların dış temizliğini yapıyor.

Halatlara takılı sepet yardımıyla alışveriş merkezinin çatısından inerek camların dış temizliğini gerçekleştiren işçiler, zor bir meslek olmasına karşılık işlerini severek yapıyor.

Olası bir olumsuzluk yaşanmaması için her detaya dikkat edilen temizlikte işçileri taşıyan sepet, çatıda bulunan başka bir ekip tarafından yönlendiriyor.

Çatıda bulunan ekiple telsiz yardımıyla iletişimi sağlayan işçiler, hava koşullarını da dikkate alıyor.

İşçilerden Ziya Karaca, 13 yıldır alışveriş merkezinde temizlik görevlisi olarak çalıştığını söyledi.

Yüksekte çalışmak için gerekli sertifikaları aldıktan sonra 10 yıldır bu işi yaptığını belirten Karaca, "Ön hazırlığımızı yaptıktan sonra arkadaşımla tedbirlerimizi alıp 'Bismillah' deyip yukarıdan aşağıya doğru inmeye başlıyoruz. Yukarıda kalan arkadaşlar da yönümüzü ayarlıyor." dedi.

Camları bazen senede, bazen de iki senede bir temizlediklerini anlatan Karaca, "Buraya çıktığımda kendimi çok rahat hissediyorum. Korku olmuyor. Binanın içinden görenler hal hatır soruyor, çay veriyorlar. Dışarıdan görenler ise fotoğraf çekiyorlar." ifadesini kullandı.

İşçilerden Sabri Hindioğlu da 6 yıldır alışveriş merkezinde çalıştığını, son 2 yıldırsa dış cam temizliği yaptığını dile getirdi.

İşi için gerekli eğitimleri aldıklarına işaret eden Hindioğlu, şunları kaydetti:

"Korku olmuyor, alıştık. Önemli olan öz güven. Bütün tedbirleri aldıktan sonra sepete binip temizlik yapıyoruz. Camları temizliyoruz. Dışarıdan bakıldığı zaman riskli gibi görünüyor. Herkesin çıkabileceği, yapabileceği bir şey değil. 50 metre yüksekte, iki telin ucundayız. Normal bir temizliğe benzemiyor ama ailemizi geçindirmek zorundayız. Her iş gibi bu işin de kolaylığı, zorluğu var. Rüzgar, yağmur, aşırı sıcak olduğunda yapmıyoruz."

Alışveriş merkezinin temizlik müdürü Mehmet Sarılıoğlu ise binanın yüksekliğinin 50 metre olduğunu, çalışanların dışarıdan camların temizliğini yaptığını söyledi.

Önceliğin can güvenliği olduğunu vurgulayan Sarılıoğlu, "Emniyet kemeri, yaşam halatları ve asansörün bakımı yapıldıktan sonra çalışmaya başlıyoruz. Bizim için önemli olan insan hayatı. İş her zaman olur. Bugün olmazsa yarın olur. İnsan hayatı gitti mi geri dönüşü olmaz. Bu yüzden bütün önlemlerimizi alıp çalışmaya öyle başlıyoruz." diye konuştu.