Kastamonu Üniversitesinde okyanus akvaryumu oluşturuldu

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Paruğ, fakültelerinde okyanus canlılarının bulunduğu bir akvaryum kurduklarını söyledi.

  • 1188
Kastamonu Üniversitesinde okyanus akvaryumu oluşturuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şenol Paruğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültede oluşturdukları 3 metrelik okyanus akvaryumu ile hem öğrencilere hem de ziyaretçilere okyanusu yaşatmak istediklerini dile getirerek, Türkiye denizlerinde bulunmayan bazı balık ve mercan türlerinin bu ortamda görülebileceğini belirtti.

Paruğ ayrıca, "İçinde çeşitli balıklar, mercan ve kabuklu türleri yer alıyor. Bu ortamdaki türlerin hiçbirinin bizim denizlerimizde bulunduğu ile ilgili bir kayıt yok. Akvaryumumuzda çoğunlukla Endonezya, Singapur, Filipinler, Havai, Sri Lanka ve Fiji'den getirilen canlılar bulunmakta. Önümüzdeki süreçte bu canlıların sayı ve tür çeşitliliğini artırıp öğrenci ve misafirlerimize tropikal ortamı yaşatmış olacağız." dedi.

Bu ekosistemin en önemli kısmını biyolojik filtrede kaya ve kum gibi gözenekli ortamlarda yerleşmiş nitrifikasyon bakterilerinin oluşturduğunu aktaran Paruğ, şöyle devam etti:

"Biyolojik filtrasyonun sürdürülebilir şekilde sağlanması için sistemde kullanılan aktif karbon, zeolit, elyaf gibi biyolojik filtre medyalarının da zaman zaman yenilenmesi gerekmektedir. Bu da maliyete etki eden faktörlerdir. Büyüklüğüne, filtrasyon ve aydınlatma sistemlerinin kalitesine, içine konulacak okyanus canlılarının türüne göre ev ortamında deniz veya resif akvaryumu 2 bin ila 30 bin lira arasında maliyetle kurulabilmektedir."

AA