Küre'de 5 Bin Büyükbaş Hayvanın Aşılamasına Başlandı

Küre ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür V.Suat Bazlamaçcı, Küre ve 34 köyde 5 bin büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağını bildirdi.

  • 1030
Küre'de 5 Bin Büyükbaş Hayvanın Aşılamasına Başlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küre ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür V.Suat Bazlamaçcı, Küre ve 34 köyde 5 bin büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağını bildirdi.


Bazlamaçcı, ilçede 2013 yılı Sonbahar Şap Aşılama kampanyasının başladığını belirttiği açıklamasında şunlara yer verdi:


“Eylül ve Kasım ayları arasında düzenlenecek olan kampanya süresinde hedefimiz 34 köyü tarayarak 5 bin büyükbaş hayvanımıza aşı uygulamak. Bu hedefi tutturabilmemiz için siz değerli üreticilerimize büyük görev düşmektedir.

Üreticilerimizin duyarlı olmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Kampanyada, 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hastalık ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturarak kendini göstermektedir. Şap hastalığı et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde ise yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümle sonuçlanabilmektedir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar,sonbahar) aşılanmasıdır. 5996 sayılı Kanun gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunludur. Hayvanlarını aşılatmayanlar hakkında 6 bin 400 lira idari para cezası uygulanacaktır. Müdürlüğümüzce yıl boyunca Bakanlığımız tarafından uygulanan koyun,keçi PPR(veba) , Dişi hayvanlarda Brucella, aşıları yanı sıra koyun-keçi türü hayvanlarda küpeleme çalışmaları devam etmektedir.’’Kurbanlık olarak İstanbul(Trakya) tarafına hayvan götürmek için müracaat eden 8 çiftçimizin Bakanlığımızın 2010/13 nolu genelgesine uygun olarak 210 adet hayvan 1 aylık karantinaya alınmış olup alınan kan örnekleri analizi sonucu İstanbul(Trakya) ya sevkleri uygun görülmüş olup. 01/10/2013 tarihi itibariyle sevk işlemleri başlamıştır."