Yolları Açılan Köylüler, Büyük Sevinç Yaşadı

Kastamonu'da etkili olan kar yağışı sonrası yaklaşık 10 gündür yolları kapalı olan ve elektrikleri kesilen köylüler, yollarının açılmasıyla birlikte elektriklerine de kavuşmanın sevincini yaşadı.

  • 789
Yolları Açılan Köylüler, Büyük Sevinç Yaşadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Kastamonu’yu etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle 218 köy yoluna ulaşım sağlanamıyor. Ayrıca Kastamonu’da 66 köye elektrik verilemezken, 53 köyde de iletişimde zaman zaman aksaklıkların yaşadığı belirtildi.

Tüm Türkiye’ye etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava, Kastamonu’da da hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 1079 köyüyle Türkiye’de en fazla köye sahip Kastamonu’da, özellikle yüksek kesimlerde artan kar yağışı nedeniyle bazı bölgelerde bulunan ilçe ve köylerde ulaşım güçlükle sağlanıyor. 24 saat esasına göre çalışmalarına aralıksız devam ettiren Kastamonu İl Özel İdaresi ekipleri, ilçe ve köylerin bağlantı yollarında kar yağışına rağmen yol açma çalışmalarına aralıksız sürdürüyor.

Kar yağışı nedeniyle il genelinde 218 köy yoluna ulaşım sağlanamıyor. Ayrıca aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı yüksek kesimlerde 2 metreyi geçti. Kastamonu İl Özel İdaresi ekiplerinin açtığı köy yolları, zaman zaman yağan kar yağışı sonrası tekrar ulaşıma kapanıyor. Ekipler, köy yollarını ulaşıma açabilmek için 24 saat aralıksız çalışmalarını devam ettiriyor.

KAR YAĞIŞI SONRASI KAPANAN YOLLARI, 10 GÜN SONRA ULAŞIMA AÇILABİLDİ
Kastamonu’da kar yağışı nedeniyle 218 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Ayrıca Kastamonu’da 66 köye elektrik verilemediği belirtilirken, 53 köyde ise iletişimde zaman zaman aksamaların yaşandığı kaydedildi.

Öte yandan Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Erenyolu köyünün etkili olan kar yağışı sonrası 10 gündür ulaşıma kapalı olan köy yolu, İl Özel İdaresine bağlı rotatif ile ulaşıma açıldı. Yollarının ulaşıma açılmasıyla birlikte, köylüler büyük sevinç yaşadı.

Erenyolu Köyü Muhtarı Yaşar Çakal, yollarının 10 gündür kapalı olduğunu ve elektriklerinin de kesildiğini belirterek, “Köylü vatandaşımız gaz lambalarıyla, tüp löküsleriyle bu şekilde kışı sürdürüyoruz. Kendi imkanlarımızla ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. 2 metre kar var. 3 gündür ekipler, yolları açmak için çalışıyor. İl Özel İdaremizden Allah razı olsun, yollarımızı açıyorlar. Bizi kardan kurtardılar” dedi.

Okula giden çocukların, yolların kapalı olması nedeniyle okula gidemediklerini açıklayan köy Muhtarı Çakal, “Okullarımız tatil oldu, zaten okullar açık olsa da yollar kapalı olunca gidemiyoruz okula, çocuklar evden dışarı çıkamıyor zaten. Birinci sınıfa giden çocuklarımız var bizim. Okula nasıl gitsinler ki bu karda kışta, 2 metre kar var. Yollar kapalı olduğu için okula gidemediler” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Mustafa Çörekçi (83) ise, köylerinin 55 hane olduğunu ifade ederek, “Köyümüzden hiç göç yok. Herkes köyde bulunuyor. Yolumuzda 10 gündür kapalıydı. Nede elektriklerimiz vardı köyümüzde, hiçbir şey yoktu. Allah razı olsun, bugün yolumuz açtılar. Bundan en az 20 yıl önce bu kar yağdı, 20 yıldır böyle kış olmadı. Bu kış çetin oldu, en az 2 metre yerde kar var” şeklinde konuştu.

Yolların kapalı olması nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler de, okula gidemedikleri için sınava giremediklerini ve bu yüzden de karnelerinde bazı derslerin notlarının kötü olacağını söyleyerek, karnelerinin kötü geleceğinden dolayı üzgün oldukların kaydettiler.

Çalışmalar esnasında 9 Haziran İlkokulu binasının üzerinde biriken kar, havaların ısınmasıyla birlikte eriyerek, Atatürk büstünün üzerine düştü. Büyük bir kar parçasının düştü yerde, okulların tatil olması nedeniyle öğrencinin olmaması olası bir facianın da önüne geçilmiş oldu.

Öte yandan, bu yıl Kastamonu’da İl Özel İdare ekipleri, 16 bin 508 kilometre boyunca karla mücadele çalışması gerçekleştirdi. Şu ana kadar kapanan bin 64 köy yolunu açan ekipler ayrıca toplam bin köy yolunda karla mücadele etti.

Ayrıca ekipler, Erenyolu köyünün yolunu ulaşıma açtıktan sonra, ulaşıma kapalı olan diğer köylerinde yolunu açmak için çalışmalarına devam etti.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)